Târgovişte: S-a dublat numărul datornicilor de pe caiet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: S-a dublat numărul datornicilor de pe caiet
Târgovişte: S-a dublat numărul datornicilor de pe caiet

Tot mai mulţi târgovişteni cumpără pe datorie de la magazinele din cartier din cauza problemelor cu banii. Vânzătoarele îi păsuiesc cu banii pe clienţii fideli la pâine, lapte, carne, ulei, dulciuri, chiar şi la ţigări şi la o sticlă de bere.

La micile magazine de cartier cei care au probleme cu banii sunt notaţi pe un caiet şi păsuiţi cu plata până la leafă sau la pensie.
Vânzătoarea unui magazin din Micro 6, zona Pavcom, spune că e nevoită să vândă pe datorie pentru că sunt vecini din bloc care nu au bani să achite produsele pe loc. „Pe caietul de datorii se găsesc aproximativ 20 de persoane, oameni ce nu-şi permit alimentele necesare pentru un trai decent şi apelează la încrederea noastră pentru a depăşi situaţia“, explică vânzătoarea.

Prin această metodă magazinul îşi păstrează clienţii. „Încercăm să-i ajutăm dar în acelaşi timp noi ne păstrăm şi clienţii. Ofer produse pe datorie doar clienţilor fideli, oamenilor care vin zi de zi în magazinul meu, nu contează că este tânăr sau vârstnic, dacă are job sau nu. Le dau produse alimentare, dulciuri chiar şi ţigări sau o sticlă de bere“, spune Ana, proprietara unui magazin din Micro 9. 

Dintr-o pensie de 400 de lei, un bătrân nu-şi poate permite prea multe aşa că apelează la încrederea fetelor de la magazinul din cartier. „Am o pensie mică de 400 de lei. Din aceşti bani trebuie să plătesc întreţinerea, să-mi cumpăr medicamente şi să mănânc. Uneori nu-mi ajung banii şi le rog pe fete să mă mai lase până la pensie“, spune Viorel, un pensioner târgoviştean.

Numărul datornicilor a crescut

Numărul datornicilor a crescut tot mai mult, aşa că regulile sunt mult mai stricte. Păsuiţii au o lună la dispoziţie să revină cu banii, iar suma limită pe caiet este de 100 de lei. „Numărul lor a crescut faţă de lunile trecute, când aveam o medie de 15 persoane. Acum am dublu. De aceea le dau cu o limită de 100 de lei. Le dau pentru una - două săptămâni, sau chiar o lună. Cea mai mare sumă din caiet este de 80 de lei. Dacă nu-mi mai dau banii eu trebuie să plătesc din buzunar. Au fost şi cazuri când oamenii au plecat în străinătate, cum este cazul unei doamne care are să-mi dea 80 de lei de trei luni“, mai spune Ana, proprietară de magazin.

Suma achitată trebuie înregistrată

„Caietul reprezintă o evidenţă pentru ei să recupereze banii. Singura problemă este că atunci când îi recuperează proprietarul trebuie să înregistereze banii pe casa de marcat şi să elibereze pentru datorie bonul fiscal. Este legal şi ilegal să dea pe datorie. Din punct de vedere al eliberării din gestiune nu este ilegal, dar dacă nu se înregistrează venitul la momentul încasării este evaziune fiscal“, explică Ion Ivaşcu, director coordonator la Garda Financiară Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite