Peste 16.000 de hectare aşteaptă să fie retrocedate în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisiile Locale şi Judeţene din România au termen limită de desfiinţare data de 1 ianuarie 2017 FOTO Antone Jîjîie, prefect Dâmboviţa
Comisiile Locale şi Judeţene din România au termen limită de desfiinţare data de 1 ianuarie 2017 FOTO Antone Jîjîie, prefect Dâmboviţa

Autorităţile din Dâmboviţa sunt departe de a finaliza lista retrocedărilor de case sau terenuri. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Dâmboviţa, există cereri nesoluţionate pentru 16.331 ha. Problema este că foarte puţine primării au prevăzut în buget bani pentru măsurători cadastrale, iar Agenţia Naţională de Cadastru are fonduri, dar nu are încă acordul Parlamentului pentru aceste măsurători.

Comisiile Locale şi Judeţene din România au termen limită de desfiinţare data de 1 ianuarie 2017, iar terenurile nepuse în posesie trebuie transferate la fondul naţional, la Comisia de Compensare. Pe de altă parte, prefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Antonel Jîjîie, susţine că suprafaţa retrocedabilă nu este identificabilă sau este greu identificabilă. Ba mai mult, jumătate din această suprafaţă nu se ştie momentan unde este.

„Dacă vă uitaţi la Legea 165/2013, puteţi observa că toate termenele din ea s-au prorogat. Această lege a fost aprobată prin asumare de răspundere, după ce a văzut-o Comisia Europeană, toate organismele europene care au zis să dăm o lege să finalizăm odată cu restituirea terenurilor. Toate judeţele au avut un prim termen 15 aprilie 2014, pentru a face situaţia comparativă între cererile nesoluţionate şi disponibilul de teren. Noi, la momentul acesta, am făcut o inventariere în toate localităţile, mai puţin comuna Ulmi (unde va fi gata în câteva zile) numai că Ulmi este în litigiu de hotar cu Târgoviştea şi cu ceilalţi vecini şi de aceea nu avem situaţia închisă. La nivel naţional mai sunt încă 58 de localităţi... Am fost invitat recent la discuţii la Agenţia Naţională a Domeniilor Statului şi la Agenţia Naţională de Cadastru pentru o circulară pe care urmează să ne-o transmită în teritoriu. Au fost chemate cinci prefecturi pentru a ne consulta cu privire la ce e de făcut. Nu ştiu ce e de făcut. Noi, comisiile locale şi judeţene ar trebui, la 1 ianuarie 2017, să ne desfiinţăm, dar lucrul acesta nu se va întâmpla. Cel mai probabil va fi o nouă prorogare de termen”, a mai precizat prefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Antonel Jîjîie.

Cifrele din teren

„La noi inventarierea s-a făcut. S-a împărţit localitatea în sectoare cadastrale (un sector cadastral are între 200-500 ha), au pus titlurile de proprietate pe sectoarele cadastrale, au pus punerile în posesie şi au văzut dacă a mai rămas loc în sectorul acela cadastral. Numai că în acel sector sunt 7-8 tarlale şi ca să vedem plusul şi minusul trebuie să măsurăm tarlaua, iar pentru asta avem nevoie de bani. Ordinea în care trebuie să dăm suprafeţele este rezerva Comisiei Locale, după care terenuri în domeniul public sau privat al statului din localitate sau din localităţile învecinate, apoi islazul. Noi avem în judeţ izlaz – 19.141 ha. Suprafeţele care s-au dat până la momentul acesta - 233.969 ha, iar puse în posesie fără titlu avem 7.000 ha, deci în total 240.000 ha. Pădure mai avem 54.500 ha în domeniul public al statului şi un necesar de 5.000 ha”, a completat prefectul Antonel Jîjîie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite