FOTO VIDEO An dezastruos pentru apicultori, din cauza vremii: familii de albine decimate, iar producţia de miere, aproape inexistentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de stupi speră ca măcar la recoltatul teiului şi la floarea soarelui să aibă mai mult succes
Proprietarii de stupi speră ca măcar la recoltatul teiului şi la floarea soarelui să aibă mai mult succes

Durere mare în rândul apicultorilor din Dâmboviţa, care se vaită că vremea capricioasă le-a dat planurile peste cap. Albinele nu mai au pur şi simplu de unde să culeagă polen, iar investiţiile făcute până acum sunt zadarnice. Apicultorii spun că faţă de anul trecut, producţia de miere a scăzut cu 85%, ceea ce ar putea duce la scumpirea acestui aliment.

De câteva săptămâni, harnicele albinuţe abia dacă au avut două zile consecutive în care să iasă la cules de polen. Ploile le-au ţinut numai în stupi, iar vremea rece a scăzut efectivul considerabil. Veronel Niţă, de exemplu, un tânăr apicultor din  comuna Dragomireşti, spune că investiţia făcută anul acesta este ca şi pierdută.

Anul acesta sunt urmări catastrofale, pentru că vremea nu ne-a ajutat de nicio culoare. A fost o perioadă foarte lungă de ploi, în care  albinele nu şi-au putut face treaba. Pe lângă ploi a fost şi o vreme destul de răcoroasă şi mai mult, plantele nu au secretat. De exemplu, salcâmul, plantă meliferă destul de cotată, anul acesta, la nivel naţional a avut foarte mult de suferit. În primul rând producţia de miere este foarte scăzută anul acesta, iar efectivele de albine s-au depopulat din cauza lipsei culesului şi au ajuns ca familiile să fie foarte slabe din punct de vedere cantitativ”, ne-a povestit Veronel Niţă, apicultor.

Productie scazuta de miere

În primăvară când pomii fructiferi aveau nevoie de albine pentru polenizare nu s-a putut face lucrul acesta din cauza ploii.  Ca să vă faceţi o idee, aflaţi că într-o perioadă bună, călduroasă, un stup poate adăposti până la 70-80.000 de albine, iar acum abia dacă mai sunt 10.000, care acum se hrănesc doar din mierea pe care au produs-o în săptămânile trecute.

În această perioadă, albinele ar fi trebuit să cotrobăie prin florile de salcâm, însă nu pot face acest lucru din caza ploilor şi a temperaturilor destul de scăzute.

Comparativ cu anul trecut a scăzut producţia de miere cu 85%. Vremea rece şi ploile foarte multe nu au permis albinelor să iasă din stupi la cules. La salcâm nu putem vorbi despre producţie de miere. În peste 20 de zile de pastoral nu a adunat nici măcar cât într-o zi din 2013. Vremea a fost foarte capricioasă. Apa multă afectează flora în general, nu numai salcâmul. La ora actuală stupii stau aproape pe zero. În toată ţara e aceeaşi situaţie”, spune Constantin Cazacu, un alt apicultor. 

Productie scazuta de miere

Proprietarii de stupi speră ca măcar la recoltatul teiului şi la floarea soarelui să aibă mai mult succes. 

Efectivul scade foarte mult pentru că albina este la zbor în perioada scurtă de timp cât vremea le permite, iar atunci când vine ploaia, apa le prinde pe plantă şi le omoară. Eu cred că investiţia nu o s-o scot anul acesta. Am investit peste 2.000 de euro anul acesta, dar degeaba până acum. Dacă vine vremea caldă sperăm să mai salvăm ceva, dar acum vine recoltatul la tei, o plantă capricioasă. Când secretă, când nu secretă nectar. Noi ne facem datoria şi mergem cu stupii peste tot, dar dacă Dumnezeu nu ţine cu noi, nu avem avem şanse”, mai spus Constantin Cazacu.

Şi producţia de fructe va avea de suferit anul acesta pentru că albinele, ajutoare de nădejde la procesul de polenizare nu au mai alergat din floare în floare precum o făceau în anii călduroşi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite