Ce întrebări i-au pus elevii unuia dintre cei mai experimentaţi astronauţi ai lumii şi ce răspunsuri au primit, în cadrul conexiunii istorice cu Staţia Spaţială
0Elevii care au avut şansa de a dialoga cu Jeffrey Williams, unul dintre cei mai experimentaţi astronauţi ai lumii, l-au întrebat gustul pe care îl are mâncarea în spaţiu şi care este cea mai plăcută imagine de acolo de sus.
20 de elevi din Dâmboviţa s-au auzit în spaţiu cu ajutorul unei conxiuni radio cu Staţia Internaţională Spaţială, care s-a realizat pentru prima dată în ţara noastră. Elevii au avut la dispoziţie doar 12 minute să îi adreseze întrebări astronautului Jeffrey Williams cum se vede Pământul din spaţiu şi ce gust are mâncarea. Elevii s-au interesat de calităţile pe care trebuie să le aibă un astronaut, despre gustul mâncării, despre viitorul în cercetarea spaţiului sau despre cât de dor îi este de familie.
“Ca să fii astronaut rebuie să ştii inginerie, medicină şi să ai capacitate de adaptare. Cel mai rău lucru la jobul acesta este că stau departe de familie. Cel mai frumos lucru pe care îl putem vedea din spaţiu este chiar Pământul. De asemenea, se vede foarte frumos răsăritul Soarelui. Este un lucru grozav să fii aici şi nu o văd ca pe o obligaţie. Mâncarea are cam acelaşi gust şi în spaţiu. Am muncit mulţi ani ca să dobândesc abilităţile necesare pentru a veni în spaţiu. Nu cred că spaţiu va fi disponibil pentru populaţie, dar cred că se vor înmulţi cercetările în această zonă. Experienţa din spaţiu mi-a schimbat viaţa şi cred că la fel se întâmplă cu oricine ajunge aici. În timpul liber iau legătura cu familia şi admir spaţiul. Primul lucru pe care îl voi face când voi ateriza pe Pământ este să mă văd cu familia”, le-a spus Jeffrey Williams elevilor din Dâmboviţa.
ARISS EU 282
Evenimentul a fost gândit în urmă cu patru ani de profesorii de la Universitatea Valahia şi a însemnat o transmisiune radio în cadrul evenimentului ARISS EU 282, care se desfăşoară deja la nivel internaţional, de ani buni. Pentru asta a fost nevoie de aprobările NASA şi ESA.
În primă fază, conexiunea radio cu Staţia Spaţială Internaţională nu a fost realizată din cauza unui emiţător de tip SSTV pornit la bordul staţiei care interfera cu transmisia directă. A fost nevoie de încă o oră şi jumătate pentru a se stabili o nouă legătură, care era şi ultima.
Totul a fost atent organizat de profesorii de la Universitatea Valahia care şi-au instalat aparatura la Casa Sindicatelor din Târgovişte.
Valoarea echipamentelor folosite a fost 15.000 de euro, sumă asigurată de diverşi sponsori şi parteneri, printre care şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Târgovişte.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Când vor intra în direct elevii din Târgovişte cu astronautul de pe Staţia Spaţială