Carpatcement Fieni a reuşit transformarea clinkerului în energie electrică, graţie unui proiect cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul HeidelbergCement se implică activ în problemele judeţului Dâmboviţa, însă, mai cu seamă, ale comunităţii din Fieni. Pe lista de priorităţi a Carpatcement se numără, printre altele, crearea de locuri de muncă pentru tinerii din zonă, investiţii în infrastructură sau dezvoltarea de programe educaţionale.

Încă din 2012, Carpatcement Fieni se întâlneşte şi se consultă semestrial cu liderii formali şi informali din comunitatea din Fieni la „Sfatul Bătrânilor”. Aşa au fost sesizate multe nevoi, printre care şi necesitatea creării de locuri de muncă pentru tinerii din zonă care îşi doresc să rămână în comunitate şi alături de familie.

Ucenicii Carpatcement

În 2014, Carpatcement a iniţiat programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă. Au fost selectaţi 24 de tineri din comunităţile unde deţinem fabrici de ciment, dintre care 8 chiar din comunitatea din Fieni. Tinerii vor avea activitate în fabrica de ciment timp de 24 de luni, perioadă în care vor învăţa şi vor acumula cunoştinţele necesare care le vor permite să obţină, în urma susţinerii unui examen de absolvire, un certificat de calificare profesională recunoscut la nivel naţional.

carpatcement fieni

Creşterea eficienţei energetice

Anul 2015 concide cu finalizaerea principalul proiect de investiţii de la Fieni, prin care o parte din căldura generată de procesul de fabricaţie a clinker-ului poate fi convertită în energie electrică (WHPG - Waste Heat Power Generation). 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice în procesul de fabricaţie a cimentului prin implementarea unor noi sisteme de îmbunătăţire a eficienţei energetice.

În producerea cimentului, cea mai mare cantitate de energie este folosită pentru a încălzi la temperaturi foarte mari şi mai apoi pentru a răci clinker-ul (material intermediar, constituind componentul de bază la fabricarea cimentului). Astfel, revalorificarea energiei termice de la cuptorul de clinker şi transformarea ei în energie electrică, creşte eficienţa energetică a cuptorului de clinker. 

carpatcement fieni
"În acest mod, nu doar că vom produce energie fără a consuma resurse, dar vom reuşi să ne reducem semnificativ şi emisiile", spune Bogdan Arnăutu, şeful departament de Comunicare din cadrul Carpatcement Holding.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 83 milioane de lei, din care 34,3% o reprezintă finanţarea din fonduri europene. Proiectul se implementează conform contractului de finanţare nr.43 EE  / 20.12.2013 şi are o durată de implementare de 19 luni şi 10 zile.

Investiţii în infrastructură - Podul Moroeni-Pucheni-Valea Brăteiului

În vederea evitării întreruperii circulaţiei în zonă, şi pentru dezvoltarea corespunzătoare a serviciilor comunitare, Carpatcement Fieni va suporta o parte din costurile realizării lucrărilor de construcţii-montaj la podul aflat pe DJ714A Moroeni-Pucheni-Valea Brăteiului km 7+600, peste pârâul Răteiu. 

carpatcement fieni

După parcurgerea etapelor de achiziţie publică prevăzute de legislaţia în vigoare şi după efectuarea lucrărilor de către firmele contractate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Carpatcement va susţine financiar realizarea proiectului cu suma de 1,6 milioane lei fără TVA, pentru execuţiile propriu-zise, pe baza situaţiilor de lucrări. Sumele sunt eşalonate pe o perioadă de trei ani. 

Aşadar, 2015 va fi un an în care vom contribui temeinic la bunăstarea comunităţii din Fieni şi din împrejurimi. 

"Pe lângă proiectele tehnice vom continua să investim şi în cele sociale. „Ora de voluntariat”, „Acces la educaţie” şi „Tinerii gardieni ai mediului” sunt modul în care alegem să fim alături oamenii din comunitate, fie ei persoane cu posibilităţi reduse, elevi, profesori sau jurnalişti. Ne dorim să avem o comunitate prosperă şi unită pentru că doar în acest mod putem să continuăm pe un drum ascendent şi sustenabil şi să construim pe baze solide" , mai spune Bogdan Arnăutu.

Partenerii Carpatcement din comunitatea locală şi membrii grupului de iniţiativă „Sfatul Bătrânilor” sunt:

Primăria Fieni

Primăria Moţăieni

Primăria Moroeni

Primăria Pucioasa

Consiliul Judeţean Dâmboviţa

Prefectura Dâmboviţa

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa

Garda Naţională de Mediu

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă

Autoritatea pentru protecţia Mediului

Liceul „Aurel Rainu”

Şcoala „Diaconu Coresi”

Asociaţia Ecologică „Floare de Colţ”

Sucursala locală a ISU Dâmboviţa

Despre Grupul HeidelbergCement

Cu un total al investitiilor de peste 450 milioane euro, HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania, unde este prezent in productia de ciment, betoane si agregate prin CARPATCEMENT HOLDING S.A., CARPAT BETON S.R.L. si CARPAT AGREGATE S.A. Toate cele trei companii folosesc tehnologii inovative si au ca obiectiv major promovarea unor standarde inalte de calitate.

HeidelbergCement Group este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si altor activitati conexe, ceea ce il pozitioneaza printre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Grupul  are peste 52.000 de angajati in 2.500 de locatii, in peste 40 de tari din intreaga lume.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite