PORTRET: Vladislava Iacuboski pictează la 91 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca a fost medic, iar acum îşi petrece timpul memorând peisaje sau oamenii dragi în tablouri.

Chiar dacă are 91 de ani, Vladislava Iacubovski nu îşi arată vârsta, este la fel de energică ca un om aflat la tineţe. Îşi petrece mare parte din timp într-o cameră a casei transformată în atelier de lucru pentru pictură. Surprinde fiinţele dragi sau imaginile plăcute din natură prin tablouri pe care le pictează cu mare atenţie. Asta este ceea ce o relaxează şi care îi oferă activitate, după ce şi-a petrecut zeci de ani ajutând oamenii bolnavi, ca medic. „Pictura mi-a plăcut din tinereţe, însă numai după ce mi-am terminat studiile şi am dat cele mai importante concursuri ca să ajung şi eu un medic cu adevărat specialist am avut mai mult timp liber. Îmi place să pictez portrete, peisaje şi flori. Picturile parcă prind viaţă atunci când există şi o persoană în ele”, mărturiseşte Vladislava Iacubovski.
În mare parte dintre tablouri se regăseşte Rodica, fiica sa cea mare, care a murit la vârsta de 60 de ani secerată de boală. Chipul ei a fost păstrat viu de Vladislava prin pictură. Rodica a făcut conservatorul, la sugestia mamei ei. „Îmi pare rău că am pus-o să aleagă conservatorul sau poate că a ales să facă asta din propria iniţiativă. Era foarte talentată şi ajunsese profesor de muzică în Bucureşti”, spune aceasta.

A fost medic

Târgovişteanca şi-a dorit să facă conservatorul, pentru că muzica era marea ei pasiune, însă şi medicina îi era pe plac. Până la urmă a ales medicina şi nu regretă această decizie acum, aşa cum nu a făcut-o nici atunci. Încă din anul I de facultate a făcut practică într-un cabinet medical din Iaşi. A terminat facultatea în 1943, când al doilea război mondial era în toi. Era lipsă de medici, mulţi dintre aceştia fiind plecaţi pe front, astfel Vladislava a fost angajată de Ministerul Sănătăţii la un spital din Basarabia, ca medic de circumscripţie. La Târgovişte, a ajuns în 1952, la spitalul de TBC care aparţinea Căilor Ferate Române. „Am văzut multe în timpul activităţii mele ca medic şi nu toate frumoase. La baza deciziei mele de a alege medicina a stat grija pentru sănătatea omului. Mi-a plăcut să ajut oamenii care erau bolnavi”, spune Vladislava.
Deşi îi place la nebunie pictura, principala ei activitate după ce a ieşit la pensie, în sufletul Vladislavei tot muzica rămâne dragostea ei. „Dacă este vorba de pasiunile mele, pe primul loc rămâne muzica şi în al doilea rând pictura. Prin pictură retrăiesc ceea ce am vazut, tablourile sunt mult mai relevante ca pozele, dar eram foarte atrasă de muzică atunci. Îmi place să ascult muzică, mai mult cea clasică”, mărturiseşte târgovişteanca.

Ce-i place:
„Îmi plac prieteniile cât mai apropiate. Numai după ce reuşesc să cunosc omul cu adevărat, nu mă declar imediat gata la prietenie fără să-l testez. Îmi place un anturaj vesel.”
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii cu două feţe, mă feresc de ei cât pot de mult. Nu-mi plac nici oamenii care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt, când spune o vorbă, păi vorbă să fie.”

Întrebări şi răspunsuri:

Când pictaţi?
„Pentru pictură îţi trebuie multă concentrare, trebuie să te afli într-o anumită stare. Pictez atunci când am multă linişte interioară, dar şi exterioară. O fac şi când sunt fericită sau tristă.”
În plimbările dumneavoastră aţi stocat imagini în tablouri?
„M-am plimbat destul de mult şi chiar şi în afara ţării. Dacă am vazut un peisaj frumos, l-am memorat într-un tablou, pentru că aşa retrăiesc acele momente. Pictura poate spune multe şi îţi poate aminti de multe.”

Profil.
Născut. 12 noiembrie 1918, Iaşi.
Studii. Facultatea de Medicină, Iaşi.
Familie. Are o fiică, Diana.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite