Lecţii despre Dragobete şi Mărţişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Centrului Judeţean  de Cultură Dămboviţa au lansat evenimetul “Să facem Dragobetele!”, având alături elevi şi cadre didactice. La Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, elevilor li s-a arătat cum se realizează un mărţişor şi li s-a predat o mică lecţie de istorie şi tradiţie autentic românească.

Elevii de la Şcoala Ulmi au învăţat că începând din luna februarie şi până în luna aprilie, în viaţa satului românesc vechi  existau o serie de manifestări populare, obiceiuri din ciclul calendaristic. Acestea aveau, de regulă, un caracter comemorativ şi condiţionau o seamă de acte legate de activităţile umane fundamentale, cum ar fi agricultura sau pomicultura. “Urmărind desfaşurarea lor, observăm că aceste manifestări erau legate de fecunditate şi rod, deoarece omul, plantele, păsarile şi animalele trec în perioada primăverii printr-o renaştere asemenea ritmului cosmic”, a declarat Adriana Cuciureanu, cercetăror ştiinţific la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

După lecţia binevenită de tradiţie şi istorie a venit şi timpul “orei de lucru manual”. Meşterul Elena Nedelcu le-a arătat celor mici cum se împleteşte un mărţişor. După ce li s-au arătat două modele, elevii au împletit cu mâna lor mărţişoare, supravegheaţi îndeaproape de maestra în ale şnururilor. “Ne place să împletim mărţişoare. Îi mulţumim doamnei învăţătoare că ne-a adus aici şi o rugăm să ne ierte atunci când o mai supărăm”, ne-a spus Bogdan.
Mărţişorul se “îmbracă” şi se “dezbracă”

În trecut femeile răsuceau fire albe şi roşii din lână, bumbac sau arnici. Firul se lega la gâtul sau la mâna copiilor. Şnurul era “dezbrăcat” la “spartul mărţişorului”, adică la 7, 9, 12 martie, sau când înfloreşte vişinul ori trandafirul sau când sosesc berzele şi rândunelele. “Există varianta ca în ziua de «40 de Mucenici» sau de Sf. Gheorghe să se dea jos şnurul. Oricum, mărţişorul se îmbrăca dimineaţa înainte de răsărit şi se dezbrăca seara, după asfinţit. După ce se termină sărbătoarea Mărţişorului,  copiii sau femeile care l-au primit îl atârnau de un copac care face flori albe şi fructe roşii – de obicei măr”, mai spune Adriana Cuciureanu.

Astăzi se sărbătoreşte Dragobetele

Astăzi, se sărbartorea în vechiul sat - Dragobetele, zi în care feciorii şi fetele, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, mergeau în grup la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Dacă era vreme rea, se adunau în şezătoare, prin vecini ori pe la rude. Tinerii credeau în puterea magică a acestei zile, când ei, pentru a fi iubiţi tot anul trebuia “să facă Dragobetele”. Există şi credinţa că la Dragobete se împerechează păsările nemigratoare şi animalele.
Elevii mai multor şcoli, precum Şcoala Coresi, Şcoala Ulmi, Şcoala “Grigore Alexandrescu” sau Şcoala “Voievodul Mircea” au fost prezenţi în laboratorul multimedia al Centrului de Cultură pentru a primi lecţii despreDragobete sau Mărţişoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite