Închisoare cu executare pentru fostul baron PSD Dâmboviţa, deputatul Ion Stan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul are dreptul de a face apel la această decizie
Deputatul are dreptul de a face apel la această decizie

Deputatul Ion Stan, fostul preşedinte al PSD Dâmboviţa, a fost condamnat, miercuri, de Înalta Curte e Justiţie şi Casaţie, la 2 ani de închisoare cu executare şi 2 ani de interzicerea unor drepturi pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Totodată , ÎCJC a decis şi confiscarea sumei de 580 000 de lei. Deputatul are dreptul de a face apel.

Deputatul PSD Ion Stan a fost, timp de mulţi ani (1996 - 2012), figura marcantă a judeţului Dâmboviţa, cunoscut ca un judeţ “roşu”. Declaraţiile sale despre "Puterea de la Bucureşti" pe care o acuza de conspiraţie şi trădare naţională în beneficiul FMI l-au afundat. În prezent are un dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influenţă.

Ion Stan, fostul preşedinte al PSD Dâmboviţa, a fost prefect, şef al Comisiei de Control a activităţii SRI în Parlament. Ion Stan a fost ridicat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din sediul PSD Dâmboviţa chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2012, sub acuzaţia că ar fi pretins sume importante de bani de la omul de afaceri Nicuşor Dima, în schimbul cărora s-ar fi angajat să îi obţină contracte cu statul. Ion Stan a câştigat ulterior alegerile pe colegiul dâmboviţean Voineşti, însă a demisionat din Partidul Social Democrat, rămânând independent.

stan ion

La 21 decembrie 2012, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Stan a fost respinsă prin vot de Plenul Camerei Deputaţilor. 

Deputatul Ion Stan (PSD), acuzat de trafic de influenţă 

Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare. 

În acest dosar apare şi numele ministrului Muncii, Rovana Plumb. 

Minuta instanţei: 

Condamnă pe inculpatul Stan Ion la: - 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 alin.1 Cod penal (1969) cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art. 5 Cod penal; - 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 alin.1 Cod penal (1969) cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art. 5 Cod penal; În baza art.33 alin.1 Cod penal(1969), art.34 alin.1 lit. b Cod penal (1969) şi art.35 alin. 2 Cod penal (1969) aplică inculpatului Stan Ion pedeapsa cea mai grea, respectiv de 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969). În baza art.71 alin. 2 Cod penal (1969) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art.19 din Legea nr.78/2000 confiscă în favoarea statului de la inculpatul Stan Ion sumele de 45.000 lei şi de 535.000 lei.

Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr.334/P/2012 din 18 decembrie 2012 asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Stan Ion până la concurenţa sumei de 580.302 lei. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 25.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 25 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi (n.n. ieri) 11 martie 2015.

Ceartă directă cu Ponta

Deputatul PSD Ion Stan, demis în iunie 2012 din funcţia de preşedinte al PSD Dâmboviţa, îl acuza pe Victor Ponta că încearcă să alunge din partid "persoanele incomode domniei sale şi familiei domniei sale". Ponta i-ar fi reproşat  lipsa de implicare în campania electorală pentru alegerile locale.

"Acuzaţiile lui Ponta sunt minciuni, speculaţii ordinare. Mi-a propus un târg, să cedez funcţia de preşedinte al filialei colegului meu Tutuianu, în schimbul unui mandat eligibil de parlamentar. I-am spus că nu accept să fac acest lucru. Ponta i-a promis lui Tutuianu că dacă iese preşedinte de Consiliu Judeţean îi va oferi şi funcţia de preşedinte al filialei. Nu ştiam că preşedinţii de partide au aceste trofee, care se oferă unor candidaţi, şi că aceste trofee nu mai ţin seamă de procedura statutara, am fost ales de o conferinţa, corect era să fie convocată o nouă conferinţa ", a spus Stan.

CITEŞTE ŞI:

„Ieri” baron, „azi”, uitat de lume. Deputatul Ion Stan, fost şef al Comisiei de control a SRI, victimă a propriilor declaraţii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite