Apele uzate ajung în râuri
0Cele şapte staţii de epurare din judeţ nu funcţionează nici măcar la parametrii la care au fost proiectate în anii ’70, când au fost construite.
Concluzia a fost trasă de Gărda de Mediu Dâmboviţa, urmare controalelor efectuate în teren. Practic, prin aceste staţii se deversează în râuri... ape poluate cu substanţe organice, distrugându-se flora şi fauna.
Ing. Mihai Drugă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Dâmboviţa, spune că vara inconvenientul este şi mai mare, întrucât mirosul este insuportabil. Pentru neregulile constatate, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a primit amenzi de peste 120.000 de lei.
140 de milioane de euro pentru modernizare
„Într-adevăr, niciuna dintre staţii nu mai respectă legislaţia actuală de mediu. Sunt probleme obişnuite deja, fiindcă staţiile nu sunt modernizate. Legea este clară. Nu se discută, nu se negociază”, recunoaşte ing. Radu Vasilescu, director general al Companiei de Apă.
Furnizorul judeţean de apă este beneficiar al unui proiect european în sumă de 140 de milioane de euro, prin care se urmăreşte modernizarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate.
„70% din aceşti bani vor fi utilizaţi pentru canalizare şi epurare. Practic, la începutul anului 2014, vom putea să folosim toate cele şapte staţii de epurare modernizate şi nu vom mai avea probleme”, susţine Radu Vasilescu.
Până atunci, Compania de Apă va încasa în continuare amenzi pentru nerespectarea parametrilor de deversare. În Ialomiţa, ajunge în primul rând substanţa organică din canalizările oraşelor.