Ana Ilie studiază preistoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca face parte din două colective de cercetare, la Hârşova şi Baloteşti, acolo unde sunt două dintre cele mai importante şantiere neolitice din sudul ţării.

Nu este nimic mai frumos decât să pătrunzi în adâncul istoriei. Cel puţin aşa este pentru Ana Ilie, care se află în domeniul arheologiei de aproape 15 ani. Lucrează la Muzeul de Istorie pe postul de conservator, iar arheologia este viaţa ei, i-a plăcut încă de când avea 10-11 ani. „Profesoara de istorie a reuşit să-mi insufle dragostea faţă de istorie. La baza deciziei mele de a alege arheologia au stat nevoia de cunoaştere şi nevoia de specializare. M-am sfătuit tot timpul cu profesoara din şcoala generală”, mărturiseşte Ana Ilie. 
A făcut facultatea la Târgovişte, unde, spune ea, erau profesori pricepuţi, cunoscuţi, specializaţi pe mai multe ramuri ale istoriei. „În primii ani de facultate nu ştiam de unde să încep, era totul nou. Am optat să fac neolitic. Am fost cooptată încă din primul an în cercurile ştiinţifice studenţeşti. Făceam şantiere”, spune târgovişteanca.
Pentru Ana Illie arheologia este un fel de microb, pentru că o faci din pasiune, şi îţi ocupă foarte mult din timp, eşti mereu în căutarea a ceva ce leagă trecutul de prezent. „Oamenii nu înţeleg exact ce facem noi, iar cu asta ne luptăm de mult timp. Arheologia este un domeniu lent, pentru că este o muncă titanică, te întorci de fiecare dată la urmele lăsate, trebuie să sapi, să vezi ce găseşti”, explică tânăra. Mereu are o poveste de spus şi vorbeşte cu multă pasiune despre preistorie şi despre tot ce a însemnat această epocă.

A participat la descoperirea unor fosile de elefant vechi de un milion de ani

I-a plăcut să ştie tot ce se leagă de arheologie şi nu numai, să se implice şi să facă descoperiri. În urmă cu ceva timp, Ana Ilie a făcut parte dintr-o echipă de cercetare care a constatat prezenţa unor fosile de elefant, vechi de peste 1 milion de ani, pe Valea Argeşului. De asemenea, este membră a doua colective de cercetare, la Hârşova şi Baloteşti, acolo unde sunt două dintre cele mai importante şantiere pe neoliticul din sudul ţării. „Este foarte important să mergi şi să vezi mai multe sit-uri din perioade diferite. Am avut colaborări şi cu alte muzee, am mers să văd ce se găseşte acolo”, spune angajata Muzeului de Istorie.
Pentru că Târgoviştea este un fost oraş medieval, Ana Ilie a învăţat câte ceva şi despre această parte a istoriei din punct de vedere arheologic. „Aici am învăţat cum se sapă o biserică şi care sunt caracteristicile. Am fost şi pe şantier la Iedera, acolo unde se afla o cetate dacică”, declară Ana.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte pasiuni mai ai?
„Îmi place foarte mult sportul, dar nu am mai avut timp să-l practic. În facultate am făcut orientare sportivă, baschet şi chair alpinism. Mi-a plăcut mereu să fiu activă.”
Cum sunt văzuţi arheologii?
„La un moment dat, o prietenă de-a mea mi-a spus ce cred antropologii despre arheologi. Aceştia spun că suntem nişte persoane care ne căutăm identitatea.”

Profil.
Născută. 11 mai 1978, Târgovişte.
Studii. Universitatea „Valahia” Târgovişte, Facultatea de Istorie-Arheologie.
Familie. Necăsătorită. 

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite