Un fost primar va primi daune morale după ce judecătorii au stabilit că a fost privat de libertate în mod ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săvel Botezatu, fostul primar al comunei sucevene Udeşti, va primi daune morale în valoare de 4.000 de lei după ce instanţa de judecată a constatat că acesta a fost privat de libertate în mod ilegal, în dosarul în care Săvel Botezatu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru mai multe acuzaţii legate de gestionarea fondurilor europene primite prin intermediul APIA cu titlu de subvenţii.

Fostul primar din comuna suceveană Udeşti, Săvel Botezatu, a contestat faptul că propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventivă emis pe numele său a fost formulată cu doar 48 de ore înainte de expirarea duratei arestării preventive şi nu cu cel puţin 5 zile înainte, iar instanţa de judecată i-a dat dreptate.

Fostul edil din Udeşti a cerut daune morale de 500.000 de lei însă judecătorii Curţii de Apel Suceava au stabilit că trebuie să primească doar 4.000 de lei.

Procurorii DNA susţin că începând din anul 2010 Săvel Botezatu şi casiera Marinela Borza s-au folosit de documente false pentru a obţine subvenţii agricole din fonduri europene pentru o păşune care aparţine primăriei.

Solicitarea din anul 2010 a fost respinsă de APIA Suceava, dar în 2011 şi 2012, Consiliul Local Udeşti a obţinut subvenţii în valoare de peste 607.000 de de lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură.

În anul 2013, subvenţiile agricole nu au mai fost solicitate în numele Consiliului Local. Casiera primăriei, Marilena Borza, a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni „Oadici” Udeşti şi a concesionat păşunea de la administraţia locală. Asociaţia a obţinut aproape 419.000 de lei de la APIA Suceava, bani care au ajuns „sub formă de redevenţă şi impozit pe teren, în contul Primăriei Udeşti, al cărui ordonator de credite este inculpatul Botezatu Savel Viorel”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.

Marinela Borza a depus şi pentru anul 2014 documente fictive la APIA Suceava pentru a obţine subvenţie, dar solicitarea a fost respinsă. Pentru că pe fir au intrat procurorii DNA, în noiembrie 2014 Marinele Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udeşti să semneze declaraţii antedatate care să înlocuiască documentele falsificate depuse în mai 2014 la dosarul pentru obţinerea subvenţiilor.

„În perioada iulie 2011 - aprilie 2014, inculpatul Botezatu Savel Viorel, în calitate de primar al comunei Udeşti şi ordonator de credite, a încheiat 10 contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin, reprezentat de inculpatul Andronic Dorin, fără a respecta prevederile OUG nr. 34/2006. În baza acestor contracte, inculpatul Botezatu Savel Viorel a avizat la plată facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin şi a aprobat şi semnat dispoziţii şi ordine de plată, cu precizarea că pentru patru dintre dispoziţiile de plată nu a avut la bază contracte de consultanţă juridică încheiate între cele două părţi, cauzând astfel un prejudiciu bugetului local al comunei Udeşti, în valoare totală de 44.940 lei, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit pentru inculpatul Andronic Dorin”, se mai arată în rechizitoriu.

Prejudiciul calculat în dosar se ridică la peste un milion de lei în cazul subvenţiilor şi la aproape 45.000 de lei în cazul contractelor cu avocatul Dorin Andronic.

Procurorii au dispus sechestru de 607.000 de lei pe bunurile primarului Săvel Botezatu şi 418.000 de lei pe bunurile casierei Marinela Borza.

Alte ştiri pe această temă:

UPDATE Primarul comunei Udeşti, judeţul Suceava, a fost reţinut pentru şantaj, într-un dosar instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor UE

Primar, casieră şi avocat, trimişi în judecată pentru fraudarea subvenţiilor agricole din fonduri europene

Un primar din Suceava cercetat de DNA a scăpat de arestul la domiciliu pentru că procurorii nu au trimis la timp cererea de prelungire a mandatului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite