România lucrului prost făcut. Groapă de gunoi terminată de doi ani, dar care nu poate fi utilizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Groapa de gunoi de la Moara a fost construită cu fonduri europene, valoare proiectului ridicându-se la circa 11 milioane de euro. Deşi este terminată, groapa de gunoi nu este funcţională deoarece Consiliul Judeţean Suceava nu a reuşit să găsească un operator.

Bătălia pentru obţinerea statutului de operator la Depozitul Ecologic de la Vornicenii Mari – comuna Moara, judeţul Suceava, construit din bani publici, europeni şi din bugetul statului român, este atât de încrâncenată încât s-a ajuns chiar să fie contestat caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei. Deşi este finalizată de doi ani de zile, această groapă de gunoi nu poate fi utilizată deoarece nu are operator.

Ultimele contestaţii au fost depuse la Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor de firmele SC ROSSAL SRL Roman, SC RER Ecologic Service Buzău SRL şi SC ECO Sud SA Bucureşti. Acestea au contestat felul în care a fost întocmit caietul de sarcini, precum şi celelalte acte din documentaţia privind organizarea licitaţiei pentru desemnarea operatorului la Depozitul Ecologic de la Moara.

În luna octombrie a anului trecut, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Suceava au anunţat că va fi reluată licitaţia pentru desemnarea unui operator al Depozitului ecologic de deşeuri de la Vorniceni – Moara, prima organizată de precedenta conducere a CJ Suceava fiind adjudecată de o firmă din Piteşti. După ce CNSC a anulat licitaţia câştigată de firma Girexim Universal SRL din Piteşti, vicepreşedintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc a anunţat că se va finaliza un nou caiet de sarcini, pentru a se organiza o nouă licitaţie în vederea obţinerii calităţii de operator la Depozitul ecologic de deşeuri Moara – Vorniceni.

Amânarea de la un an la altul a punerii în funcţiune a depozitului de la Vorniceni – Moara, din cauza contestaţiilor succesive ale agenţilor economici interesaţi să preia activitatea de operare, produce în mai multe localităţi ale judeţului situaţii dintre cele mai complicate – gunoiul menajer este preluat, dar nu se poate redepozita în alte spaţii, şi acestea supraîncărcate. Marile gropi de gunoi s-au închis demult, iar cele noi încă nu s-au deschis.

Depozitul de deşeuri de la Vorniceni – Moara are capacitatea de a depozita în decurs de 10 ani o cantitate de 1,38 milioane de tone de deşeuri. Acesta va deservi 88 de localităţi din totalul de 114 din judeţul Suceava, care cuprind în total 502.000 de locuitori dintr-un total de 714.000. Groapa de la Moara ar trebui să deservească localităţile din zona de deal şi de şes a judeţului Suceava. Mai grav este că şi mult mai cunoscuta groapă de gunoi construită în vârful Mestecăniş, care ar trebui să deservească zona de munte a judeţului Suceava, nu este funcţională.

Valoarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) pe judeţul Suceava este de 269.737.007 lei din care sumă eligibilă este 188.394.213 lei, contractul de finanţare fiind semnat în 11 aprilie 2011 pentru 13 contracte de lucrări ce sunt prevăzute în întregul proiect între care investiţiei de la Moara a revenit o  sumă de circa 45 de milioane de lei – circa 11 milioane de euro, la acea vreme (70% din fonduri europene, 30% din bani de la CJ).

Alte ştiri pe această temă:

România lucrului prost făcut. Cum au ajuns primăriile din sudul Moldovei să ducă gunoiul la peste 150 de kilometri distanţă, cu costuri exorbitante

Gunoiul din Chişinău, dus din nou la Ţânţăreni

Cea mai mare aberaţie cu fonduri europene din România, refinanţată cu o sumă fabuloasă. Groapa de gunoi din vârful muntelui va fi terminată în curând

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite