Primari trimişi să ceară fonduri de la un departament care va fi inexistent în patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii din ţară care vor să reabiliteze monumente istorice au fost trimişi să ceară finanţare de la Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, departament care va dispărea în patru zile.

Prefecţii din toate judeţele din ţară i-au informat pe primari că pot obţine finanţare de la Guvern, prin Departamentul Centenar, pentru reabilitarea unor monumente istorice, precum şi pentru alte acţiuni dedicate aniversării Centenarului României şi a Primului Război Mondial.

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu au uitat probabil că luna trecută Guvernul României a luat decizia de a desfiinţat Departamentul Centenar, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale preluând activităţile şi structurile acestui departament.

„Primarii pot obţine finanţare, de la Guvern, pentru reabilitarea de monumente istorice şi organizarea unor evenimente dedicate Centenarului României şi Primului Război Mondial.

Prefectul Judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a informat primarii din judeţ că pot obţine finanţare de la Guvern, prin Departamentul Centenar, pentru reabilitarea unor monumente istorice, precum şi pentru alte acţiuni dedicate aniversării Centenarului României şi a Primului Război Mondial. Astfel, Prefectura Judeţului Suceava a transmis, prin adrese, primarilor din judeţul Suceava că trebuie să înainteze toate propunerile de finanţare până la data de 28 august 2017, urmând ca Instituţia Prefectului să le centralizeze şi să le transmită la nivel central. Finanţarea se va acorda din  bugetul de care va dispune departamentul menţionat. 

Departamentul Centenar are drept obiectiv coordonarea, la nivel naţional, a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi Primului Război Mondial. Noua structură nu are personalitate juridică, se află în subordinea prim-ministrului, funcţionează în cadrul aparatului de lucru al executivului şi este finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”, a comunicat Prefectura Judeţului Suceava.

Trebuie menţionat că la data de 20 iulie 2017, s-a luat decizia desfiinţării Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va prelua numărul de posturi şi personalul departamentului.

„Este vorba despre Ordonanţa 5 din 20 iulie 2017, care prevede defiinţarea acelui departament în termen de 30 de zile de la intrarea ei în vigoare. Ea practic produce efecte din 27 iulie şi asta înseamnă că departamentul se defiinţează pe 27 august. Noi, astăzi, suntem în 23 august, departamentul încă mai există, iar pe de altă parte solicitarea către primării, am trimis-o la rândul meu, primită fiind de la Ministerul Culturii prin Ministerul de Interne, deci ministerul nostru de interne ne-a comunicat o machetă pentru Prefectură şi o machetă pentru primării, noi urmând să centralizăm aceste propuneri şi ale noastre, prin instituţia prefectului şi ale tuturor primăriilor şi să le trimitem la Ministerul de Interne care mai departe le comunică la Ministerul Culturii. Deci nu a fost o iniţiativă la Suceava, ne-am conformat unei solicitări primite de toate judeţele”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi.

În centrul comunei Boroaia, judeţul Suceava, se află un monument ridicat în memoria eroilor căzuţi pe front în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial. Primarul din localitate nu avea cunoştinţă de faptul că Departamentul Centenar s-a desfiinţat, însă sper că se va putea primă finanţare pentru reabilitarea unor monumente istorice.

„Acum aud pentru prima dată că departamentul se va defiinţa. Noi am primit informarea pe data de 21 august şi avem termen să dăm un răspuns până pe 28. Nu ştiu, o să facă ei ceva”, a declarat Vasile Berariu, primarul comunei sucevene Boroaia.  

Alte ştiri pe această temă:

Guvernul a desfiinţat Departamentul Centenar. Ministerul Culturii se va ocupa de celebrarea Marii Uniri

100 de ani de la moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu. Care au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit înainte de a-şi da ultima suflare

Primăria Sectorului 5 vrea să dea 9 milioane de lei pentru proiecte de Centenarul Unirii: statui, „Grafitti istoric“ şi o gală de modă

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite