FOTO Obiceiurile şi datinile din Moldova lui Ştefan cel Mare au fost păstrate până în zilele noastre: „Acestea fac parte din zestrea culturală a poporului nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucovina, obiceiurile şi datinile încă mai sunt păstrate, deşi nu la o scară foarte mare. Tinerii încă apreciază dansul urşilor, dansul ţiganilor sau Malanca lui Ştefan cel Mare.

La sfârşit de an, în mai multe localităţii din judeţul Suceava s-au desfăşurat festivaluri de datini şi obiceiuri de Anul Nou. Oamenii au apreciat încă o dată tradiţiile păstrate vii încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Fotograful Cătălin Urdoi a participat la mai multe astfel de festivaluri şi ne-a pus la dispoziţie un set de fotografii realizate la Putna şi Rădăuţi, în care a încercat să capteze frumuseţea acestor obiceiuri minunate.

„Indiferent că vorbim despre <<Malanca Lui Ştefan cel Mare>>, <<Malanca de la Putna>> sau festivalurile de datini şi tradiţii din fiecare localitate bucovineană, la fiecare sfârşit de an, Bucovina răsună la tropotul cailor şi urăturilor din cadrul acestor manifestări populare, menite să păstreze datina şi tradiţia vie. Cu o cromatică bogată şi personaje din istoria poporului, aceste datini vestesc anul nou într-o manieră îndrăgită din ce în ce mai mult de străinii care ne vizitează tocmai pentru a fi martori la aceste frânturi de tradiţie pură ale  neamului românesc. Dansul urşilor, dansul ţiganilor, cetele de colindători şi urători fac ca aceste momente să rămână vii în ochii celor care le privesc, reprezentând autenticitatea bucovineană şi de ce nu românească. Anul acesta am documentat în fotografie trei manifestări de genul ăsta: <<Malanca lui Ştefan cel Mare de la Putna>>, festivalul de datini şi tradiţii de la Rădăuţi şi nu în ultimul rând, <<Malanca de la Putna>> pe data de 31 decembrie 2017. Am rămas plăcut surprins să văd că tinerii bucovineni îmbrăţişează aceste obiceiuri şi mai mult de atât, promit să le transmită mai departe generaţiilor, concluzionând că fac parte din zestrea culturală a poporului nostru”, a declarat Cătălin Urdoi.

Unul dintre cadrele surprinse la Rădăuţi, cu ocazia festivalului de datini şi tradiţii este printre preferatele editorilor de la National Geographic.

Alte ştiri pe această temă:

Obiceiuri şi superstiţii de Anul Nou la români: Jocul Ursului, Sorcova pentru sănătate şi tinereţe şi vâsc pentru noroc

Tradiţiile ciudate de Anul Nou: cum îşi aflau româncele alesul inimii şi care erau ritualurile de îmblânzire a timpului

FOTO Mii de suceveni au participat la Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite