Groapa Vlădichii – satul de la doi paşi de Suceava ce a dispărut fără urmă
0
Groapa Vlădichii este un sat din comuna Moara ce a dispărut fără urmă. În locul în care în trecut erau undeva la 30 de gospodării, în prezent nu se mai află nici măcar o temelie de casă, ci doar două stâne. Localnicii din Moara îşi amintesc că acolo exista cândva un sat destul de populat.
Satul Groapa Vlădichii din comuna suceveană Moara este considerat o localitatea „fantomă”. Aflat la doar 12 kilometri de centrul municipiului Suceava, Groapa Vlădichii este pe bună dreptate catalogat drept sat „fantomă”. Pentru a ajunge la Groapa Vlădichii trebuie să parcurgem toată comuna şi să ajungem în capătul satului Moara Carp.
Odată ajunşi la ieşirea din localitate, nu numai că asfaltul nu există, nici pietrişul nu pare să fi ajuns vreodată pe acolo. De aici drumul continuă pe un deal, ce nu poate fi urcat decât cu tractorul. Priveliştea din vârful dealului este una deosebită. O vale întreagă plină de verdeaţă, mărginită de un iaz şi „populată” de câteva oi ale căror stăpâni şi-au amenajat acolo două stâni. În perioada interbelică în valea respectivă erau undeva la 30 de gospodării, însă între timp nu mai există nicimăcar vreo urmă de casă în zonă.
Cum ciobanii nu erau „acasă” ne-am întors în Moara Carp pentru a căuta persoane ce în trecut locuiau în Groapa Vlădichii sau care ţin minte că în valea de la marginea satului exista odată o comunitate destul de numeroasă. Astfel, am dat peste doamna Elena care îşi aduce aminte cum în urmă cu peste 50 de ani, Groapa Vlădichii era populată.

„Înainte erau multe case acolo. Din cauză că nu era vatră de sat, toate casele au fost mutate în prisacă. Totul s-a întâmplat pe vremea lui Ceauşescu cu mulţi ani înainte de Revoluţie. Valea era plină de case până aproape pe deal, de unde începe iazul şi până în capăt erau gospodării. Când satul era populat, iazul acela nici măcar nu exista, noi chiar avem 50 de ari de teren pe locul unde a apărut iazul, însă chiar dacă am cerut la Primăria teren în loc, toată treaba a rămas ca-n păpuşoi, cum s-ar zice. Copii mergeau la şcoală pe jos tocmai până în Moara, iar iarna era foarte greu pentru aceştia. Chiar şi aşa, doi dintre copii au ajuns să fie profesori în ziua de astăzi”, a povestit femeia.
După această discuţie am continuat să căutăm prin Moara o persoană care a locuit efectiv în satul Groapa Vlădichii. Cu greu am dat peste bătrâna Maria, o femeie de 82 de ani, ce a locuit timp de 30 de ani în satul „fantomă” din comuna Moara. Ea îşi aduce aminte că a trebuit să se mute cu soţul şi patru dintre copii din Groapa Vlădichii, după ce comuniştii le-au impus acest lucru.

„Noi am fost mutaţi din Groapa Vlădichii undeva prin anii ’70. Pe atunci aveam doar patru din cei şapte copii. Ni s-a cerut să ne mutăm, aşa că am plecat cu tot ce aveam în Moara, mai aproape de Suceava. La început ne-a fost greu, până ne-am obişnuit cu locul, cu ideea că am lăsat în urmă tot ce am agonisit, însă ne-am descurcat. Soţul a început să lucreze în oraş, copiii erau mai aproape de şcoală, biserica nu era nici ea la distanţă mare, aşa au fost vremurile. După ce noi ne-am mutat în Groapa Vlădichii au mai rămas câteva case, însă cu timpul au dispărut, eu una nu am mai fost pe acolo de ani de zile, pentru că nu mă pot deplasa”, a explicat bătrâna.
Groapa Vlădichii este singurul sat din judeţul Suceava în care nu mai există nici măcar o casă sau vreun locuitor. Mai sunt alte două sate în judeţ, Arţari şi Iesle, însă în acestea mai trăiesc câţiva locuitori. În Groapa Vlădichii doar vreo doi ciobani ce îşi pasc oile în zonă sunt singurele urme de viaţă.
Conform imaginilor din satelit, perimetrul pe care odată se afla satul Groapa Vlădichii corespunde unui teren viran. Pe aceste imagini nu au putut fi captate case sau trama stradală. Chiar şi aşa, Groapa Vlădichii apare în continuare în registrele de populaţie şi evidenţele statistice, deşi în prezent este doar un teren viran. Conform localnicilor din comuna Moara, ultima casă din satul Groapa Vlădichii a dispărut undeva în urmă cu peste 30 de ani.
Alte ştiri pe această temă:
Cum se transformă încet dar sigur unele comune din judeţul Brăila în localităţi fantomă