Cartierul din România în care evlavioşii fac cruce extrem de frecvent: şase biserici pentru 20.000 de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartierul sucevean George Enescu sunt construite şase biserici ortodoxe la mai puţin de 20.000 de locuitori. Dacă bătrânii sunt mulţumiţi că nu trebuie să se deplaseze prea mult pe jos pentru a ajunge la biserică, cei mai tineri chiar glumesc de faptul că cei ”cu frică de Dumnezeu” ajung să se poată accidenta la mână din cauza faptului că fac prea multe cruci.

Cartierul George Enescu din municipiul Suceava poate deveni foarte uşor loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi. Cei aproape 20.000 de suceveni, care locuiesc în acest cartier, pot alege să meargă la una din cele şase biserici care au fost ridicate de-a lungul timpului în această zonă a oraşului reşedinţă de judeţ.

Lăcaşurile de cult, probabil din lipsă de spaţiu, au fost construite printre blocuri, în apropiere de grădiniţe şi şcoli, slujbele religioase putând fi auzite foarte uşor de cei ce locuiesc în zonă.

Bisericile sunt ridicate relativ apropiate una de cealaltă, unei persoane cu o viteză medie fiindu-i necesar mai puţin de un sfert de oră pentru a trece pe lângă patru dintre cele şase lăcaşuri de cult. Cel mai impunător edificiu religios este Biserica ”Sfânta Vineri”, care a fost ridicată între anii 1991 şi 2001 la graniţa din cartierul George Enescu şi comuna Şcheia.

Pe lângă Biserica ”Sfânta Cruce” din interiorul Spitalului Judeţean Suceava şi Biserica ”Sfântul Nicolae” a spitalului vechi mai sunt alte lăcaşuri de cult care sunt amplasate la o distanţă mai mică de un kilometru între ele.

Biserica ”Sfânta Cruce” a Spitalului Judeţean Suceava. FOTO Protopopiatul Suceava

image

Biserica Sfântul „Antonie cel Mare” a fost ridicată, în anul 1995, în apropierea Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava şi a Pieţei Mici. La doar câteva sute de metri distanţă, la începutul anilor 2000, a fost construită între nişte blocuri Biserica ”Sfântul Spiridon”, în parcul unei grădiniţe din apropierea Şcolii Generale nr.4 din Suceava. Dacă la început aici a funcţionat o bisericuţă mică din lemn, în urmă cu câţiva ani a apărut o construcţie din piatră mult mai impunătoare care să deservească credincioşilor ortodocşi din zonă.

Biserica ”Sfântul Spiridon” din Suceava. FOTO Protopopiatul Suceava

image

Pe aceeaşi stradă pe care se află Biserica ”Sfânta Vineri” a fost construită, între anii 2001 şi 2007, Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan”, la mică distanţă Liceului cu Program Sportiv sucevean.

Bătrânii din cartierul George Enescu sunt mulţumiţi de faptul că pot merge la biserică fără să trebuiască să se deplaseze prea mult. Mai ales pe timp de iarnă, mare parte dintre ei doar coboară din casă şi păşesc în curtea lăcaşului de cult.

image

                         Biserica ”Sfânta Vineri” din Suceava. FOTO Protopopiatul Suceava

”Este bine că avem biserici unde să putem să ne rugăm pentru sănătatea noastră şi a celor dragi, precum şi pentru sufletele celor trecuţi în lumea de dincolo. Cei mai în vârstă care nu se pot deplasa pot asculta slujba de Înviere pe geamul de la apartament, cele spuse de preot auzindu-se foarte bine din casă la boxele amplasate în curtea bisericii”, a declarat Maria Ungureanu, o suceveancă ce locuieşte în apropiere de Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi”.

”Chiar dacă sunt multe biserici în zonă, la slujba de duminică toate sunt pline. În partea această de ţară, în Bucovina, oamenii sunt cu frică de Dumnezeu”, a spus şi Radu Feraru, un bărbat trecut de prima tinereţe.

Dacă cei mai în vârstă apreciază faptul că sunt biserici la tot pasul, cei mai tineri privesc altfel problema. Dacă unii par indignaţi, alţii sunt amuzaţi de faptul că sunt atât de multe edificii religioase.

”Sunt unele persoane care trec prin cartierul George Enescu îşi fac cruce aproape din 5 în 5 minute. Au noroc că e spitalul aproape în caz de vreo întindere. Lăsând gluma la o parte, sunt foarte multe biserici în acest cartier în care au fost băgaţi bani publici, iar parcurile şi locurile de joacă pentru copii sunt fie puţine, fie arată într-un mod jalnic”, a spus Andrei Schipor, un student de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Edilii suceveni au aprobat noi finanţări pentru bisericile din judeţ. Cei mai mulţi bani de la buget se duc pe catedrala care va eclipsa toate bisericile din ţară

Reţetă financiară pe bani publici pentru ridicarea celei mai mari catedrale ortodoxe din provincie. Aleşii suceveni accelerează finanţarea pentru sfinţire

Cea mai mare catedrală din provincie va fi sfinţită în toamna acestui an

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite