Cadoul emoţionant primit în Bucovina de principele Nicolae şi soţia Alina Binder. Coşarca „de zestre“ încărcată cu podoabe intime donate de oamenii locului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principele Nicolae al României şi soţia sa, Alina Binder, au primit cadou la Câmpulung Moldovenesc, în judeţul Suceava, o coşarcă în care s-au aflat podoabe vechi adunate din regiunea Bucovinei.

Principele Nicolae al României şi soţia sa Alina Binder au patronat la sfârşitul lunii august Câmpulung Film Fest, un festival de film comparativ ajuns la a treia ediţie, desfăşurat în oraşul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Punctul central al festivalului a fost reprezentat de proiectarea în spaţiul dintre blocurile unui cartier din Câmpulung a documentarului „Războiul regelui“, despre viaţa regelui Mihai I al României. Documentarul a fost prezentat de către principele Nicolae, din perspectiva de nepot al regelui Mihai. 

La finalul festivalului, echipa de tineri voluntari de la Câmpulung Filmfest i-a făcut cuplului princiar un cadou emoţionant. Liceenii din Câmpulung Moldovenesc le-au vorbit oamenilor din mai multe localităţi ale Bucovinei despre nunta programată duminică, 30 septembrie, rugându-i să contribuie cu obiecte pentru o ladă tradiţională de zestre.

Înlocuind clasicul cufăr cu o coşarcă tradiţională, tinerii voluntari au umplut-o cu podoabe vechi donate de către oamenii din regiunea Bucovinei. O familie din localitatea Colacu, auzind despre cadoul pe care echipa Film Fest îl pregăteşte pentru invitaţii săi, a donat o cămaşa veche de peste 80 ani, păstrată cu grijă, alături de un bârneţ (n.r. - cingătoare îngustă cu care se încing femeile peste catrinţă) cusut de mână.

O altă familie, din comuna Fundu Moldovei, a donat un lăicer (n.r. – covor ţărănesc de lână), un ţol de petice şi o cuvertură tradiţională din Bucovina, folosită la nunta bunicilor, în urmă cu 65 de ani.

Bucovinenii le-au mai dăruit viitorilor miri un colac, ouă încondeiate specifice zonei, prosoape tradiţionale cusute de o bătrână, carpete tradiţionale, un tablou cu floarea de colţ având pe fundal muntele Rarău şi semne de carte cu diferite peisaje din Bucovina, 2 tricouri cu inima Bucovinei şi o traistă împletită din lâna.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite