Turiştii pot vizita muzeele din Bucovina
0Bucovina oferă turiştilor atracţii culturale accesibile. Această zonă se poate lăuda cu patru case memoriale şi 23 de muzee.
Muzeul Lemnului din Câmpulung Moldovenesc prezintă o adevărată civilizaţie a prelucrării lemnului şi cuprinde peste 15.000 de piese din lemn adăpostite în 20 de săli.
„Se poate observa felul în care a fost încropit războiul de ţesut, carul cu roţi uriaşe de lemn şi lada de zestre, toate cu elemente sculptate în lemn, pentru a spori frumuseţea“, explică Iulia Pricop, etnograf. Turiştii sunt invitaţi de localnici în micile lor ateliere, unde făuresc adevărate podoabe. Cei care le trec pragul, îşi vor putea lua şi câteva suveniruri.
Ceramica neagră de la Marginea
O altă zonă cunoscută în toată Europa pentru meşteşugurile ei este comuna Marginea, unde ceramica neagră ia forma unor bijuterii de lut. Turiştii pot vizita marele atelier din sat, unde cinci olari modelează lutul pentru a satisface exigenţele străinilor şi a le onora comenzile.
Aceştia sunt singurii olari din Europa care ştiu cum să facă ceramica neagră, printr-o ardere îndelungată cu lemne de răşinoase. De aici, vă puteţi cumpăra oale pentru sarmale ori ghivece de flori la preţuri începând de la 3 lei şi ajungând până la 70 de lei. „Muncim mult la o oală. Ca să ajungă în vitrină îi trebuie o oră la roată, 32 de ore în cuptor, apoi minim 30 de minute la pictat“, povesteşte Gheorghe Mogopăţ, unul dintre olari.
Portul popular, în muzeu
Pentru cei care doresc să admire straiele bunicilor şi străbunicilor, Muzeul de Costume Populare al interpretei Sofia Vicoveanca este deschis zilnic la Vicovul de Sus. În acest spaţiu pot fi văzute peste 80 de catrinţe, ii, basmale, opinci şi costume întregi, bărbăteşti şi femeieşti. „Am deschis acest muzeu mai mult pentru sufletul meu, acolo mă simt eu cel mai bine. Majoritatea costumelor populare le-am primit cadou de la colegii mei“, a mărturisit Sofia Vicoveanca.
Turiştii mai pot vizita şi Muzeul Sătesc de etnografie şi istorie locală din Botoşana, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu“ din Fălticeni, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică din Vatra Dornei şi Complexul Muzeal Bucovina, care este amplasat chiar în Suceava. Cei care ajung în Suceava pot vizita şi Cetatea de Scaun situată la doar patru kilometri de oraş, unde se află icoana Maicii Domnului din Sala Tronului.