Suceava: 11 suceveni ţinuţi în sclavie în Anglia
0Bărbaţii care au plecat în Marea Britanie pentru un loc de muncă au ajuns pe mâinile unor traficanţi care îi obligau să lucreze fără plată la spălătoriile auto ale unor suceveni afacerişti.
Peste 15 familii din Suceva şi Botoşani îşi aşteaptă soţii şi taţii să se întoarcă acasă din Anglia, ţara în care au fost ţinuţi “sclavi” luni de zile.
Aceştia au plecat în străinătate pentru a face bani ca să-şi poată întreţine copiii la şcoală. Mulţi dintre aceştia doreau să-şi construiască ori să-şi renoveze casele.
Odată ajunşi în Anglia, acestora li s-au luat actele de identitate şi au fost obligaţi să muncească în aproximativ cinci spălătorii auto, toate patronate de oameni de afaceri din Suceava.
Aceştia obţineau forţă de muncă prin înşelătorie şi se aflau în colaborare cu două călăuze care le aduceau români la muncă.
“Călăuzele au fost date în urmărire internaţională deoarece fac parte dintr-o grupare infracţională care au transportat în cursul anului trecut mai multe persoane la muncă ilegală”, a declarat Andrei Nichitoi, şeful Brigăzii de Crimă Organizată din cadrul Inspectoratului de Poliţie Suceava.
Oamenilor li se promiteau pat şi masă
Ştefan Dorin Bechian, în vârstă de 33 de ani din comuna Frătăuţii Noi din Suceava a fost dat în urmărire internaţională deoarece i s-a emis mandat de arestare în lipsă.
Acesta încă se mai află pe teritoriul Angliei şi riscă ani grei de puşcărie, până la 10 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Cea de-a doua călăuză este din judeţul Botoşani şi transporta oameni la aceleaşi spălătorii auto, încasând bani grei din partea patronilor, însă şi de la clienţii care doreau să ajungă la un loc de muncă sigur.
Riciard Timofte în vârstă de 40 de ani din oraşul Darabani nu are voie prin ordin judecătoresc să părăsească localitatea de domiciliu.
Pe lângă cei 11 muncitori identificaţi din cele două judeţe, Suceava şi Botoşani, se mai află în curs de identificare încă patru persoane. Acestea cădeau victime după ce erau racolate şi li se promiteau salarii mari, un acoperiş deasupra capului şi mâncare asigurată.
Odată ajunşi acolo aceştea constatau că au fost minţiţi însă nu se mai puteau întoarce în ţară. Deseori erau bătuţi, atunci când se revoltau iar bani pentru munca prestată primeau niciodată.
Familiile acestora au apelat la poliţie în numeroase rânduri deoarece erau îngrijorate de viaţa bărbaţilor. Nu dădeau nici un semn de viaţă şi nici nu trimiteau bani acasă.
“Victimele erau ţinute în condiţii insalubre şi obligate să muncească în spălătorii auto cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate şi securitate, respectiv fără încheierea unor contracte de muncă, un program de lucru prelungit şi fără zile libere, o alimentaţie precară, într-o continuă stare de presiune psihică, fără plata salariilor promise la racolare”, a adăugat şeful Brigăzii de Crimă Organizată.