Preşedintele CIADO România: „Lupta împotriva drogurilor se face cu mâinile goale”
0Reacţie dură a reprezentaţilor Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România (CIADO) în ceea ce priveşte modul în care ţara noastră implementează programele necesare de luptă împotriva consumului de stupefiante. „Lupta împotriva drogurilor se face cu mâinile goale”, acuză Gigel Lazăr, preşedintele CIADO.
500.000 de consumatori la nivel naţional
Datete statistice date publicităţii de oficialii Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România sunt îngrijorătoare. În momentul de faţă, ţara noastră înregistrează un număr total de 500.000 de consumatori de stupefiante.
Exprimată în procente, această cifră arată faptul că cea mai mare rată a consumului se regăseşte în rândul tinerilor. Astfel, potrivit CIADO, 10% dintre consumatorii de droguri din România sunt elevi, alţi 21 % studenţi.
Potrivit aceloraşi surse oficiale, statistica alarmată este cauzată de faptul că România nu are o politică sustenabilă în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului de droguri.
Ţării noastre, prin intermediul Agenţiei Naţionale Antidrog, îi revine sarcina de a elabora o strategie naţională în acest sens.
Potrivit reprezentanţilor CIADO România, Strategia Naţională Antidrog a fost adoptată de Guvenr însă fără Programul Naţional şi Programul de Interes Naţional, documente strategice ce asigura fondurile pentru aplicarea respectivei strategii.
Mai mult, Agenţia Naţională Antidrog nu are programe pentru tineri în mediul extraşcolar şi extracuricular. Totodată, instituţia, împărţită în Centre de Evaluare, Prevenire şi Combatere Antidrog, nu deţine personal suficient care să militeze pentru combaterea de stupefiante.
La nivel naţional există câte un astfel de centru în fiecare judeţ şi sector al Bucureştiului. „Încă din 2008 România nu are politici concrete antidrog sau viziune pentru viitor. Este şi motivul pentru care în ultimii patru ani s-a ajuns la aceste cifre. Se luptă împotriva drogurilor cu mâinile goale” susţine Gigel Lazăr (foto dreapta), preşedintele CIADO România.
Lipsă de fonduri pe plan local
În urmă cu o lună, la nivelul judeţului Ialomiţa a fost adoptată strategia judeţeană antidrog pentru perioada 2014 – 2020.
Semnată de 16 instituţii publice locale, această strategie nu este susţinută însă financiar. Reprezentanţii locali ai Agenţiei Naţionale Antidrog ar trebui să beneficieze de fonduri pentru aplicarea măsurilor existente în această strategie, fonduri pe care încă nu le-au primit.
„Noi facem prevenţie, informare şi coordonare a unor acţiuni care vizează reducerea consumului de droguri. Şi, chiar dacă nu există bani pentru susţinerea acestor obiective, sunt convinsă că ele vor fi îndeplinite!„ confirmă lipsa fondurilor Ana - Maria Dănilă, reprezentatul local al Angeţiei Naţionale Antidrog, filiala ialomiţa, citată de site-ul de ştiri independentoline.ro.
Problematica drogurilor este destul de serioasă chiar şi într-un judeţ mic aşa cum este Ialomiţa.
Cifrele arată că în cursul anului precedent 34 de ialomiţeni au fost cercetaţi penal pentru trafic şi consum de droguri, iar oganele judiciare locale au confiscat 601,6 grame de cannabis, precum şi alte 46 de fiole de medicamente cu conţinut stupefiant.
Reacţie dură la adresa Guvernului
Oficialii CIADO România precizează faptul că actualul Guvern al României este incapabil să creeze politici sustenabile în ceea ce priveşte lupta împotriva consumului de stupefiante.
„Guvernul Ponta ca nu este cu nimic mai eficient faţa de Guvernul Boc în materie de politici antidrog şi interesul faţă de acest flagel din Romania ce se dezvoltă în fiecare zi” a mai precizat Gigel Lazăr, preşedintele CIADO România.