O substanţă chimică, secretul viorilor Stradivarius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunetul perfect al viorilor Stradivarius a creat o adevărată controversă în jurul acestor instrumente muzicale. Un cercetător al Universităţii Naţionale din Taiwan pare să fie descoperit secretul care învăluie renumitele viori.

Antonio Stradivari (n. 1644 – d. 1737) a fost un binecunoscut lutier italian, specializat în realizarea instrumentelor muzicale cu coarde, în special viori. Istoricii vorbesc despre faptul că Stradivarius a creat în întreaga sa viaţă nici mai mult, nici mai puţin de 1.100 de instrumente muzicale. Viorile pe care lutierul italian le-a realizat au fost extrem de apreciate. Toate acestea datorită sunetului inconfundabil pe care instrumentele le produc. 

Sute de ani cercetătorii au încercat să afle de ce sunt atât de speciale viorile lutierului italian, însă nimeni nu a ajuns vreodată la o concluzie certă. Specialiştii s-au contrazis în explicaţii, precizând faptul că sunetul inegalabil este dat de lacul cu care viorile erau lustruite, lemnul din care erau confecţionate sau pur şi simplu tehnica de lucru a lui Antonio Stradivarius. 

image

O formulă chimică specială 

Cercetător al Universităţii Naţionale din Taiwan, în cadrul catedrei de Chimie, Ching – Hwan Tai a realizat un amplu studiu referitor la viorile Stradivarius. Laborioasa lucrare cuprinde două părţi care au fost publicate în „Journal of Violin Society” din America, o publicaţie specializată în istoria acestor instrumente muzicale. 

   

În cercetarea pe care a realizat-o, profesorul susţine faptul că secretul sunetului perfect al viorilor Stradivarius se ascunde în compoziţia chimică a unui lichid special pe care lutierul italian îl folosea pentru a trata lemnul din care confecţiona instrumentele muzicale. 

Tehnica presupunea ca lemnul să fie supus unei băi chimice cu o substanţă în a cărei compoziţie s-au regăsit elemente chimice precum aluminiul, sodiul, potasiu, zincul sau calciul. Scopul aplicării acestui tratament special l-a reprezentat protecţia lemnului împotriva termitelor sau ciupercilor. „Modul în care Antonio Stradivarius realiza viorile sale este a fost ne fascinează de mai bine de două secole. Dovezile ştiinţifice din ultimii 20 de ani au făcut cumva lumină în această direcţie. Secretul se ascunde într-o compoziţie consistentă de uleiuri, răşine şi proteine. La toate acestea se adaugă elemente precum pigmenţi şi alte particule”, scria cercetătorul taiwanez în studiul său. 

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite