Legea anti-fumat pe înţelesul tuturor. Ce instituţii vor aplica amenzi dacă actul normativ nu este respectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata lege anti-fumat intră în vigoare oficial începând de joi, 17 martie. Poliţiştii, jandarmii şi pompierii vor fi cei care vor sancţiona eventualele încălcări ale actului normativ. În ce condiţii pot aplica aceştia amenzile care ajung până la 15.000 de lei.

Fumatul în baruri, restaurante sau alte locuri publice va fi oficial interzis după miezul nopţii de miercuri, 16 martie.

Potrivit actului normativ, cei care vor sancţiona persoanele care fumează în baruri sau restaurante vor fi sancţionaţi de către structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Concret, poliţiştii, jandarmii sau pompierii sunt cei acreditaţi să facă verificări cu privire la maniera în care sunt respectate prevederile cuprinse în controversatul act normativ. 

Fără sesizări la 112

Persoanele care vor să facă sesizări cu privire la eventualele încălcări ale legii anti-fumat trebuie să se adreseze fie Poliţiei Locale, fie Poliţiei, Jandarmeriei sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Sesizările trebuie făcute fără a fi utilizat numărul de urgenţă 112. Într-o informare publică, oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă explică faptul că: „eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.” se arată în respectiva notă informativă. 

Sancţiuni severe 

Din punct de vedere al sancţiunilor, prevederile Legii anti-fumat sunt destul de riguroase. Astfel, persoanele fizice surprinse fumând în baruri sau restaurante riscă să scoată din buzunar între 100 şi 500 de lei. În cazul localurilor publice care nu respectă prevederile actului normativ, acestea riscă să fie sancţionate cu până la 15.000 de lei şi să fie închise temporar. Sancţiunile sunt prevăzute în art. 10 din Legea 15/2016.

La articolul 10, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

a) nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor art. 3 alin. (1) şi (11) se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei;

b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (11), (5), (52), (6), (61), (71) şi ale art. 4 alin. (2) se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, se arată în Legea anti-fumat.  

Citiţi şi:

Legea antifumat se aplică după ureche. Aurelia Cristea: Normele de aplicare a legii vor fi anunţate miercuri

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite