Rezultatele profesorilor care au susţinut examenul de definitivare în învăţământ, „mulţumitoare“ pentru şefii IŞJ Olt, la coada clasamentului în statistica MEN
0
Trei profesori care au susţinut examenul de difinitivare în învăţământ în Olt au înregistrat media maximă. 64,9% dintre candidaţii din Olt au terminat examenul cu medii peste 8, însă acest rezultat ne plasează la coada clasamentului.
Rezultatele examenului naţional de definitivare în învăţământ au fost făcute publice marţi, 24 iulie 2018, candidaţii nemulţumiţi de note putând depune contestaţii până cel târziu miercuri la prânz. În judeţul Olt trei candidaţi au terminat examenul naţional cu media 10, reuşind punctaj maxim atât la inspecţii, cât şi la proba scrisă şi portofoliu, aceştia fiind: Ana Maria Zidaru, profesor kinetoterapeut la Centrul pentru Educaţie Incluzivă Balş, Ileana Rodica Ţuţuianu, logoped în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Ionuţ Frăsineanu, profesor de religie în cadrul Liceului cu Program Sportiv Slatina. 72 dintre candidaţii care au susţinut probele au terminat examenul cu medii peste 8, ceea ce reprezintă 64,86%, în timp ce 39 sunt nevoiţi să se prezinte şi la sesiunile următoare.
Rezultatul obţinut de profesorii olteni plasează judeţul la coada clasamentului întocmit de Ministerul Educaţiei, alături de Călăraşi, Vaslui şi Covasna, media naţională fiind 75,75%.
Rezultatele sunt, în schimb, considerate „mulţumitoare“ de inspectorul şcolar general-adjunct Florica Grecu, preşedintele comisiei judeţene de examen, acestea fiind peste cele de anul trecut.
Profesorii pot susţine examenul de definitivare în învăţământ trei ani la rând fără a li se percepe taxă, la următoarele încercări fiind taxaţi. Cadrele didactice au un termen limitat pentru susţinerea acestui examen, scăzând, în schimb, perioada necesară la catedră, de la trei, la doi ani, pentru înscrierea la examen. Şi termenele dintre promovarea examenului de definitivare în învăţământ şi susţienrea gradelor didactice au scăzut, astfel că în prezent un profesor poate ajunge la gradul didactic I în 10 ani petrecuţi la catedră, faţă de 13 nu cu mulţi ani în urmă. Fiecare treaptă profesională urcată aduce şi un plus la salariu, deşi creşterile de venituri din ultimii ani au generat şi inechităţi, profesorii debutanţi ajungând, uneori, să fie la fel sau mai bine salarizaţi decât profesorii cu gradul didactic II.