Profesorii, în faţa Ministerului Muncii. Lider: „Va continua aburirea corespunzătoare, la bugetul pe care-l au...“
0Cadrele didactice din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pichetează miercuri şi joi sediul Ministerului Muncii, nemulţumite de „minciuna permanentă şi promisiunile fără acoperire“.
Deşi li s-au promis, anul trecut, creşteri de 20% de la 1 iulie, amânate ulterior pentru 1 ianuarie 2018, dascălii nu s-au ales cu mare lucru, după ce creşterea de 25% de la începutul anului a fost anulată, practic, de dispoziţiile din Codul Fiscal. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se întâlnesc, miercuri, la Bucureşti pentru a discuta planul de bătaie, iar după prânz aceştia vor picheta sediul Ministerului Muncii. Joi, 22 februarie, vor veni din teritoriu şi alţi reprezentanţi ai dascălilor, pentru o nouă pichetare, a declarat liderul FSLI – filiala Olt, profesorul Şerban Chiosan.
Din judeţul Olt vor participa la proteste 10 membri de sindicat, nemulţumirile dascălilor fiind similare cu cele ale colegilor din ţară. Minciuna îi doare cel mai tare pe dascăli, a precizat liderul Şerban Chiosan, din promisiunile de anul trecut nefiind pus în practică ceva în forma negociată. „Minciuna, modul cum suntem trataţi ne doare cel mai tare. Ni se promite marea cu sarea şi nu ne-am ales cu nimic. E strigător la cer. S-au promis reşteri salariale de 80% pentru angajaţii din învăţământ, nu avem nici măcar 12%. Creşterea de 20% din iulie anul trecut s-a amânat, iar după creşterea din ianuarie ne-am ales cu 3-4%, după aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal“, a declarat Chiosan.
Faptul că nu le-a scăzut salariul este în măsură să tempereze, oarecum, nemulţumirile dascălilor, care, a mai spus liderul, din ce în ce mai greu găsesc resursele pentru a se manifesta solidar.
„Pe măsură ce înaintăm în timp observăm că solidaritatea nu mai funcţionează. Colegii noştri intraţi în ultimii ani în sistem au o altă atitudine, auzim adesea „mă descurc singur, văd eu“. Ceea ce ar trebui să ne unească nu mai funcţionează ca până acum“, a observat liderul Şerban Chiosan, subliniind că lupta sindicală, în aceste condiţii, devine şi mai dificilă.
Cât despre aşteptările pe care dascălii le au în continuare de la guvernanţi, acestea se reduc la plata tichetului de vacanţă, pe care profesorii speră să-l primească până la vacanţă. „Vacanţa, pentru noi, este în vacanţă, dacă ni-l dau în octombrie, ni-l dau degeaba. În rest, va continua aburirea corespunzătoare, pentru că la bugetul pe care-l au...“, a mai spus liderul.