Procurorii de la Olt, la ora bilanţului: nicio zi fără noi dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infracţionalitate în creştere, criză de personal, un volum imens de muncă pentru procurori, toate acestea fac parte din bilanţul activităţii pe 2013 a magistraţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele din subordine de din teritoriu. Cocoşaţi de avalanşa de dosare, procurorii olteni încearcă să facă totuşi faţă fenomenului infracţional, în speranţa că, într-un orizont de timp cât mai apropiat, lucrurile se vor normaliza.

Cei 34 de procurori de la nivelul judeţului Olt par a fi înregistrat dosare pe bandă rulantă în cursul anului trecut, dacă este să te uiţi pe bilanţul activităţii prezentat miercuri – 5 februarie, de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi a celorlalte parchete din teritoriu, cu prilejul unei conferinţe de presă. Concluziile sunt de departe cât se poate de clare: infracţionalitatea se află pe un trend ascendent de la un an - la altul, lucru ce duce automat la creşterea numărului de infractori - reţinuţi sau lăsaţi liberi ulterior.

Pentru amatorii de cifre, putem menţiona faptul că, anul trecut, procurorii olteni au soluţionat nu mai puţin de 13.934 dosare, în creştere absolută faţă de anul 2012 când au fost “doar” 12.978 cauze. În cursul anului au fost trimişi în judecată 1.108 inculpaţi, dintre care 144 în stare de arest preventive, fiind întocmite 800 de rechizitorii. Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a soluţionat 890 dosare (faţă de 561 în anul 2012, n.a.), Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina – 6.231 dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal – 3.354, Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia – 1.929, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş – 1.550.

Mii de dosare rămase nerezolvate la finele 2013

Reprezentanţii instituţiei recunosc: cifrele nu sunt “de bine”. “Infracţionalitatea este în creştere evidentă de la un an, la celălalt, iar cifrele o arată clar. Cel mai grav este că acest fenomen se află pe un tren ascendent şi în rândul minorilor, anul trecut noi trimiţând în judecată 159 de inculpaţi din această categorie – faţă de 83 cu un an înainte -, dintre care 24 de minori au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv”, a declarat Otilia Chiriţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

“Practic, infracţionalitatea a înregistrat anul trecut cote ascendente la orice capitol cunoscut, de la accidente de circulaţie - 811 dosare, furt – 4.761 cauze, sau evaziune fiscală – 375 cauze”, a precizat şi procurorul Adrian Aspra, purtător de cuvânt al instituţiei, prezent şi el la conferinţă.

Efectivul complet al parchetelor de la nivelul judeţului Olt, care funcţionează cu 34 de procurori faţă de “normalul” de 39, a afectat şi afectează în continuare activitatea magistraţilor, care nu ştiu cum să îşi mai împartă timpul. Cea mai mare încărcătură de dosare se înregistrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, urmat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Astfel, procurorii slătineni au o medie de 1.196 dosare ce trebuie soluţionate de fiecare magistrat, iar la dosare deja rezolvate – 566 dosare/magistrat. Colegii de la Caracal stau ceva mai “prost”: au o medie de cauze de soluţionat de 1.191/procuror, respectiv 559 dosare soluţionate/procuror.

La finele anului trecut rămăseseră nerezolvate un număr de 6.118 dosare cu autori cunoscuţi, dintre care 907 au peste un an de la sesizare, iar 702 au peste şase luni de la începerea urmăririi penale. Demn de remarcat sunt şi dosarele cu “AN” (autori necunoscuţi), unde la Olt figurează opt astfel de cauze. 
 

Mai puteţi citi:

Fostul contabil şi casieriţa Primăriei Scărişoara-Olt, arestaţi pentru fapte de corupţie

Olt: Bărbaţi arestaţi pentru trafic de minore în Spania

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite