Mai multe fabrici şi două parcuri pentru următorii 10 ani. Slătinenii sunt aşteptaţi până în 2 aprilie să-şi spună părerea despre noul PUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„După 2 aprilie va fi organizată şi o dezbatere publică în vederea aprobării noului PUG FOTO Alina MItran“
„După 2 aprilie va fi organizată şi o dezbatere publică în vederea aprobării noului PUG FOTO Alina MItran“

Primăria Slatina a supus dezbaterii noul Plan Urbanistic General, întocmit de Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“, slătinenii fiind aşteptaţi să facă observaţii până în 2 aprilie, cât proiectul este supus transparenţei decizionale. Se propun drumuri noi, se evidenţiază potenţialul industrial, sunt incluse două parcuri.

Modificările aduse prin noul Plan Urbanistic General (PUG) nu sunt majore, specialiştii Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu“, instituţia care a dus la bun sfârşit lucrarea, urmând în mare parte linia planurilor urbanistice de detaliu şi cele zonale şi prevederile actualului PUG.

Viceprimarul Cristian Bircea şi arhitectul-şef al municipiului Adrian Birin au expus astăzi, în linii mari, prevederile noului PUG, insistând pe apelul adresat slătinenilor de a consulta proiectul supus transparenţei şi a veni cu propriile propuneri. „Acum au ocazia să facă acele propuneri care vizează o zonă sau alta unde, poate, sunt interesaţi să se intervină, pentru că după aprobarea PUG, tot ce se face, se face pe cheltuiala cetăţenilor. Dacă, să spunem, au un teren şi vor să construiască, trebuie să vină cu un plan de detaliu, pentru care trebuie obţinute cam aceleaşi autorizaţii pe care le-am obţinut noi pentru PUG“, a precizat viceprimarul Cristian Bircea.

Pe Grădişte, dar şi în zona Aleea Oltului, se poate construi

Pentru următorii 10 ani, perioada pentru care s-a pregătit PUG-ul (ultima actualizare avea loc în urmă cu 16 ani), se prevede o extindere a zonei locuite, numai în vecinătatea Colegiului Naţional „Carol I“ putându-se construi aproximativ 200-300 unităţi locative. Zone cu un potenţial asemănător sunt şi în Clocociov, şi în prezent către primărie venind solicitări în acest sens. „Slătinenii vor să construiască, dar în zone nesistematizate. Aceasta este ocazia să stabilim căi de acces, proprietarii să se pună de acord şi eventual să cedeze părţi din teren pentru a putea construi drumuri, cu dimensiunile prevăzute în legislaţie, cu trotuare, cu tot ce trebuie. Aşteptăm propunerile“, a subliniat Bircea.

Deşi nu substanţial, va creşte şi suprafaţa ocupată cu vegetaţie. Spaţiul verde pe cap de locuitor va ajunge la 30 m.p., fiind clare cel puţin două zone  care vor primi destinaţia de parc. Un parc de 1 hectar va fi amenajat de firma Coral Impex la ieşirea din oraş, spre Craiova (zona Aleea Oltului), un altul, cu o suprafaţă ceva mai mare, posibil în zona fostei Unităţi Militare, partea dinspre bulevardul A.I. Cuza. Despre ultimul parc se vorbeşte în termen de probabilitate pentru că încă nu este clar dacă primăria va accepta, în cele din urmă, condiţiile impuse de MApN pentru cedarea terenului ocupat de unitatea militară. În rest, suprafaţa „verde“ mai înseamnă doar cele două gropi de gunoi închise.

Se ştie, în schimb, cert că prin planuri urbanistice de detaliu s-a schimbat destinaţia anumitor suprafeţe din două zone ale oraşului. Astfel, pe 8 hectare, în fostul parc din Aleea Oltului, astăzi păşune pentru animalele  cetăţenilor din cartierul Grădişte, se poate construi, după ce Primăria Slatina a câştigat în instanţă disputa cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, care ţinea să se menţină destinaţia iniţială de parc, deci zonă verde. Tot printr-un PUD s-a stabilit că există teren pe care se poate construi şi pe Dealul Grădişte (unde s-a şi construit, chiar în zonă protejată), elementele din PUD fiind preluate în noul PUG.

Drumuri ocolitoare pentru zona industrială şi ieşirea spre Craiova

Deşi Slatina este, în opinia edililor, într-o situaţie fericită comparativ cu alte oraşe, zona industrială ocupând periferia, chiar dacă efectele poluării sunt resimţite, se poate face mai mult. Acest mai mult s-ar traduce prin drumuri ocolitoare care să deservească firmele şi care să descongestioneze traficul din oraş,  fiind vorba în special de străzile Cireaşov şi Artileriei. Soluţia pentru societăţi ca TMK Artrom, Pirelli, Vimetco,  Prysmian şi cele care pe viitor se vor dezvolta în parcul industrial ar fi un drum ocolitor care să facă legătura cu strada Piteşti, dacă de cele două centuri ocolitoare, visul şi promisiunea candidaţilor PSD în alegerile trecute,  încă nu poate fi vorba.

O soluţie asemănătoare ar trebui gândită şi pentru partea de jos a oraşului, unde traficul greu pe strada Ionaşcu a rămas o problemă încă nerezolvată.
„Anul acesta, cred,vom veni şi cu planul de mobilitate urbană, care şi acesta va stabili direcţii de dezvoltare. Este nevoie de acest plan în primul rând pentru că nu putem accesa proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional pentru partea de transport local“, a mai spus viceprimarul.

Zona industrială se poate de asemenea extinde spre Milcov, nu doar pe suprafaţa administrată de Industrial Parc Slatina, ci şi în vecinătate, pe locul fostului CET, teren pe care CET Govora este interesată să-l vândă potenţialilor investitori.  

Pentru cei interesaţi, proiectul noului PUG este disponibil pe site-ul Primăriei Slatina, la secţiunea Informaţii publice.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite