Fructele acre şi controlul colesterolului. De ce este bine să mâncăm un măr zilnic
0Colesterolul e acel tip de grăsime din corpul uman care poate circula în sânge, dar care, totodată, e esenţial pentru menţinerea unor procese în organism. Pentru că este atât de important, o parte din colesterolul din organism e sintetizat chiar de ficat. Un nivel crescut al colesterolului poate crea mari probleme de sănătate.
Ca şi cauze principale ale creşterii nivelului de colesterol se numără alimentaţia, stresul, istoricul familial sau greutatea, ca să ne referim doar la cele mai importante.
Mioara Popa, specialist în nutriţie din Slatina, afirmă că hipercolesterolemia (nivelul crescut al colesterolului) se întâlneşte cu precădere în cazurile persoanelor care prezintă hipotiroidism, sedentarism prelungit, boli pancreatice - diabet zaharat sau pancreatită cronica, dietă bogată în grăsimi şi colesterol, obezitate, îngurgitarea unor medicamente din categoria progestativelor, steroizilor analobizanţi, corticosteroizi, unele diuretice, fenitoina, amiodarona, nefroza: nefrita cronica, tromboza de venă renală; hiperlipoproteinemii de tip IIb, III, V ş.a. Pe de altă parte, o scădere drastică a colesterolului în sânge poate însemna o insuficienţă hepatică.
Din fericire, în afară de tratamentele medicamentoase, există şi o serie de tratamente naturiste care ajută la scăderea colesterolului.
”Orice dietă pe bază de fructe sau alte alimente este bine să fie demarată doar în urma unei discuţii cu medicul de familie sau cu un specialist în nutriţie deoarece ne putem face mai mult rău decât bine dacă nu ştim ce şi cât anume să consumăm. La loc de cinste în acest sens particular al scăderii colesterolului figurează în special fructele acre - mere, portocale, grapefruit, ananas, corcoduşe, fructele de pădure. Fiecare dintre acestea au proprietăţi care scad nivelul colesterolului şi este bine să fie consumate ocazional chiar şi fără a ne fi propus să urmăm vreo cură sau dietă în acest scop”, afirmă nutriţionistul Mioara Popa.
Un colesterol mărit înseamnă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Infarcturile miocardice sau accidentele vasculare cerebrale au ajuns foarte întâlnite la persoane cu un istoric de colesterol mărit. Specialiştii în nutriţie afirmă că fructele cu gust acru au capacitatea de a accelera metabolismul lipidic, de a reduce colesterolul şi, totodată, ele intervin în procesele de ardere a grăsimilor. Consumarea zilnică a unui fruct acru ajută categoric în scăderea colesterolului. Ca şi exemple de fructe indicate în acest sens se numără: merele, portocalele, grapefruitul, ananasul, corcoduşele, fructele de pădure, prunele ş.a.
De asemenea, consumul de lămâi duce la scăderea colesterolului. Dealtfel, beneficiile acestui fruct este binecunoscut, acesta fiind indicat în cazul ameliorării mai multor simptome şi boli. În afară de faptul că scad colesterolul, lămâile accelerează metabolismul, stimulează producţia de colagen şi procesele de ardere a grăsimilor, detoxifică organismul şi inhibă procesele de îmbătrânire a organismului.
Merele sunt indicate în scăderea colesterolului şi pentru că ele nu conţin colesterol. Specialiştii în nutriţie spun că un măr consumat zilnic pote ţine departe problemele de sănătate. Fibrele solubile din mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menţinerea în valori normale a colesterolului şi o stare generală bună de sănătate. Polifenolul din coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe pereţii arterelor ce cauzează reducerea fluxului sanguin către inimă, rezultatul fiind apariţia temutelor boli arterelor coronariene. În plus, merele ţin departe şi diabetul, menţin sănătatea inimii, neutralizează sindromul de colon iritabil şi stimulează sistemul imunitar.
Tot ca fructe ce duc la scăderea colesterolului sunt recomandate mango şi avocado. Ele sunt bogate în grăsimi vegetale sănătoase, dar şi în acizi graşi şi vitamine liposolubile. Consumul lor este indicat a se face de câteva ori pe lună în cadrul unor salate cu alte fructe.
Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă: