Demisii în masă de la conducerea şcolilor din Olt. Inspector şcolar general: „Aveam informaţii din momentul numirii că vor demisiona“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul şcolar general al IŞJ Olt spune că demisiile nu sunt chiar atât de multe FOTO: Adevărul
Inspectorul şcolar general al IŞJ Olt spune că demisiile nu sunt chiar atât de multe FOTO: Adevărul

Zeci de şefi de şcoli din judeţul Olt aleşi în urma concursurilor iniţiate de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, şi-au anunţat demisiile în prima săptămână de şcoală. În multe cazuri, locul lor va fi luat de directorii care i-au precedat.

Directorii de şcoli din judeţul Olt care n-au luat concursul de titularizare pe post sau nici măcar nu s-au prezentat la concurs vor fi repuşi în funcţii în zilele următoare. Aceştia abia fuseseră înlocuiţi în vacanţa de Sărbători cu alţi colegi, aleşi în consiliile profesorale sau numiţi de conducerea IŞJ Olt.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt se confruntă cu zeci de demisii, proces apărut ca din senin în aceste zile. Sunt demisiile directorilor de-abia numiţi (pe 9 ianuarie 2017), aleşi democratic, după cum declara inspectorul şcolar-general al IŞJ Olt, Felicia Man, chiar de colegii lor din cancelarie. Potrivit unor surse, demisionarii motivează că şi-ar fi dat seama că nu-şi doresc o asemenea responsabilitate sau că nu au susţinerea colegilor. Inspectorul şcolar general Felicia Man susţine că au apărut situaţii în care cadrele didactice au ameninţat cu greva dacă sunt menţinuţi pe post proaspeţii directori.

„Sunt situaţii pe care nu le-am anticipat. Pur şi simplu ne-am găsit în faţa unor demisii“, spune Man, după ce, nu cu mult înainte, declara că „aveam informaţii de la momentul la care i-am numit că vor demisiona, pe unii i-am convins foarte greu atunci să accepte postul“.

Care este artificiul

Numărul celor care s-au prezentat deja cu demisia în mână este de ordinul zecilor, dar cifra este ţinută secretă în acest moment, pentru că nu ar prezenta interes. „Nu este un fenomen, nici pe departe“, susţine inspectorul şcolar general.

Fenomenul este greu de acceptat de către cei care chiar au crezut în consiliile profesorale în care i-au ales pe noii directori.

„Bineînţeles că nu au fost de formă, nu se vor produce schimbări în toate şcolile. Sunt şi directori numiţi care nu se gândesc să demisioneze. (...) Demisia este un act unilateral de voinţă, noi doar am luat act de ea. Ei sunt obligţi să ne acorde un preaviz de 15 zile, timp în care vom consulta cadrele didactice din şcoli pentru a numi alţi directori“, completează şefa IŞJ.

După ce primii directori s-au prezentat cu bucata de hârtie în care spun că renunţă, profesorii din şcoli consultaţi de "Adevărul" spun că încep să-şi explice discuţiile apărute chiar după susţinerea concursului, concurs picat de zeci de directori în funcţie. „Ei spuneau că nu-şi fac probleme, că se rezolvă lucrurile, dar n-am fi putut să credem că se va întâmpla asta“, spun astăzi profesorii simpli care au participat la alegerea noilor directori.

Ce se întâmplă în Olt n-ar fi nici pe departe un lucru neobişnuit, spun oficialii IŞJ. Noua conducere a Ministerului Educaţiei a anulat un articol din vechea metodologie aprobată de fostul ministru, cel care le interzicea directorilor care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat sau înscris la concurs, să mai ocupe funcţia.

Profesorii revoltaţi susţin că au fost numiţi de formă în decembrie mai mulţi directori, care ulterior să demisioneze, iar la conducere să revină cei demişi, astfel aranjându-se lucrurile chiar şi în condiţiile vechii metodologii. Pentru judeţele în care nu s-a forţat numirea de noi directori, modificarea metodologiei a venit exact la timp pentru a nu mai fi nevoie de schimbarea de gardă. „Ar fi culmea – spun acum profesorii – să-i forţeze să demisioneze şi pe cei care au promovat concursul!“.

În Olt au fost scoase la concurs 169 posturi de director, dintre care s-au ocupat 97, şi 38 de director-adjunct, ocupându-se prin concurs 17. Pentru posturile neocupate s-a solicitat, spre finele lunii decembrie, părerea cancelariei, fiind aleşi profesori care au primit numirea cu detaşare în prima zi de şcoală de după vacanţă. Din rândul acestora au venit demisii.

CITIŢI ŞI: Directori noi în şcoli. Şefa IŞJ Olt: „Am democratizat foarte mult conducerile unităţilor de învăţământ“. Ce au decis profesorii în cancelarie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite