Centrele de evaluare şi tratament, soluţia pentru frica de spital a pacienţilor COVID. „Încă mai spun: «Nu vreau internare!»“
0Noutate a valului cinci de COVID-19, centrele de evaluare şi tratament antiviral sunt destinate investigării şi tratării formelor uşoare sau medii de boală, însă pacientul pleacă acasă cu tratament prescris.
Este amănuntul care i-a convins pe cei mai mulţi pacienţi să accepte să fie văzuţi de medic în primele zile de la debutul simptomelor, după confirmarea infecţiei cu SARS-CoV-2. „Încă mai vin cu acele temeri: «Nu vreau la spital, nu vreau internare!»“, spune coordonatorul centrului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Radu Murgan.
Pe de altă parte, funcţionarea acestor centre a degrevat serviciile de Urgenţe şi secţiile COVID-19 şi a preîntâmpinat agravarea multor cazuri.
La centrul din Slatina, care funcţionează de aproape o lună, în prima săptămână au venit preponderent vârstnici, îndrumaţi de medicul de familie. Sunt pacienţi care suferă şi de alte boli şi care, au recunoscut, nu vor să se interneze. „Vârsta, da, să spunem că şi asta a fost un factor de risc, însă cei mai mulţi au afecţiuni cardiovasculare, am avut şi diabetici“, a declarat medicul Radu Murgan. Aproape două treimi dintre pacienţi au primit şi tratament antiviral, la început fiind disponibil Favipiravir, ulterior şi Molnupiravir. Terapia cu anticorpi monoclonali, care se administrează într-o singură perfuzie, iar pacientul mai rămâne încă o oră pentru monitorizare, i-a ajutat de asemenea pe pacienţi, însă dozele repartizate în număr limitat i-au făcut pe medici să evalueze strict fiecare caz şi să administreze ţintit.
„Legislaţia spune că la 7 zile, dacă eşti nevaccinat, sau la 5 zile - vaccinat, eşti considerat deja vindecat“
Medicamentele antivirale luate în primele zile de la debutul simptomelor scurtează perioada de boală şi diminuează riscul de complicaţii, însă nu pot fi administrare tuturor, existând înclusiv risc de complicaţii hepatice şi renale. Este motivul pentru care pacienţilor li se recoltează probe de sânge, din pachetul standard de servicii făcând de asemenea parte şi radiografia şi electrocardiograma. Mai mult, cei care se încadrează în recomandări şi sunt de acord cu terapia antivirală sunt avertizaţi să întrerupă tratamentul la apariţia reacţiilor adverse.
„Eu încerc să le explic, oricât de mult ar dura, modul de administrare corect al medicamentelor, bineînţeles posibilele reacţii adverse şi să oprească administrarea dacă reacţiile adverse încep să apară. Acum, le-am explicat: sunaţi-vă şi medicul de familie pentru a-l informa că sunteţi pozitiv, în izolare, cu medicaţie primită (n. red. - în cazul pacienţilor care se prezintă la evaluare din proprie iniţiativă). Este de datoria medicului de familie să monitorizeze acele cinci zile, dacă vorbim de Molnupiravir, şi 7 zile dacă vorbim de Favipiravir, ca administrarea să fie corectă şi dacă pacientul face sau nu efecte adverse“, a mai spus medicul.
Una dintre problemele întâmpinate a fost legată de intervalul în care pacienţii se pot adresa centrului. „Legislaţia spune că la 7 zile, dacă eşti nevaccinat, sau la 5 zile - vaccinat, eşti considerat deja vindecat. Am avut câteva cazuri, din fericire nu foarte multe, în care au venit după acest interval. Pentru că mulţi erau confuzi, au înţeles că trebuie să vină după ce ies din izolare. Le-am spus, celor care ne-au contactat telefonic – nu, veniţi în maximum două - trei zile după testul pozitiv, pentru că este o evaluare gratis, rapidă, şi putem să vă dăm acel antiviral“, a mai spus medicul.