Aproximativ 1.500 persoane la slujba de Înviere de la catedrala episcopală din Slatina
0Slătinenii au venit în număr foarte mare la slujba de Înviere, la catedrala episcopală participând, cel puţin la partea de început a slujbei, aproximativ 1.500 persoane.
Relativ puţine au fost „amănuntele“ care să ne amintească faptul că traversăm o pandemie. Credincioşii, bucuroşi că li se ridică interdicţiile de mişcare în noaptea de Înviere, a părut că uită, în foarte multe locuri, şi de regulile de distanţare, purtarea măştii fiind aproape singura regulă respectată.
La catedrala episcopală din Slatina s-au adunat în jur de 1.500 credincioşi la slujba de Înviere. Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, P.S. Sebastian, menţiona chiar în scrisoarea pastorală dată publicităţii pe site-ul oficial al episcopiei cu câteva zile în urmă că cele întâmplate anul trecut, când românii nu au putut ieşi din casă nici măcar pentru a lua lumină, au însemnat cel mai trist Paşte.
„Anul trecut, Hristos a înviat „doar pentru câţiva angajaţi ai bisericilor”. Doar lor li s-a mai îngăduit să se apropie de sfintele lăcaşuri ca să ia sfânta lumină, potrivit rânduielii bisericeşti.
Că măsurile restrictive luate atunci de către autorităţi au fost abuzive şi ilegale, s-a dovedit ulterior în instanţă. Că au fost ineficiente, a demonstrat-o parcursul anului ce a urmat, cazurile de contaminare cu noul Coronavirus înmulţindu-se tot mai mult, în loc să scadă. Că au fost discriminatorii, s-a văzut prin comparaţie cu aglomeraţiile zilnice din magazine şi din mijloacele de transport, de pe litoral vara şi de la cele două scrutine electorale din toamnă. Astfel încât, privind acum în urmă, la un an de la cel mai trist Paşti de după uciderea Domnului Hristos, interzicerea slujbelor – până şi în aer liber –a fost, dacă nu o mostră de grosolană rea credinţă, atunci o crasă dovadă de amatorism instituţional. Ce a urmat, vedem cu toţii astăzi: în loc de solidaritate umană – pe care ar trebui să o resimţim toţi în astfel de vremuri –, frică şi discordie; în loc de speranţă la mai bine, ameninţări continue cu lockdown şi sancţiuni; în loc de medicamente, vaccinuri pripite şi promovate mai mult de către politicieni şi companiile producătoare, decât de medici. Cât de eficiente se vor dovedi aceste vaccinuri, vom vedea!…“, a fost mesajul episcopului.
Şi în bisericile mici, de la sat, participarea a fost numeroasă, aproape ca în anii în care nu aveam nicio temere. Credincioşii s-au apropiat fără teamă unii de ceilalţi pentru a lua lumină şi prea puţin au mai ţinut cont de distanţare în biserică şi cu atât mai puţin afară.
Vă recomandăm şi:
Slujbă de Înviere la malul Mării Negre. ÎPS Teodosie a adus Lumina Sfântă din larg LIVE VIDEO