Slatina: Maria Georgescu, învăţătoarea care scrie poezii pentru copii
0Pasiunea pentru meseria de dascăl este moştenire de familie. Lucrează de 36 de ani ca învăţătoare la Şcoala Ştefan Protopopescu din Slatina. A cântat în cor şi din copilărie şi-a descoperit talentul la scris.
În copilărie a descoperit că este făcută pentru a fi învăţătoare. Primele jocuri ale prunciei au avut legătură cu şcoala, iar Maria juca rolul dascălului. „Cred că am moştenit dragostea pentru învăţământ de la tatăl meu care era dascăl la biserică şi de la sora mea mai mare şi de la fratele mamei mele care lucrau în învăţământ“, îşi aminteşte învăţătoarea Maria Georgescu. Imediat după liceu, pe care l-a absolvit cu media 10, a fost repartizată ca învăţătoare la Şcoala Ştefan Protopopescu din Slatina, unde lucrează şi astăzi. După 36 de ani de muncă la catedră şi după 9 promoţii de elevi, Maria caracterizează şi acum la fel de frumos ca la început profesia sa. „Toate meseriile sunt importante, dar cea de dascăl alături de cea de medic sunt cele mai nobile. Doctorul are grijă de sănătatea trupului, iar dascălul de sănătatea minţii. Mi-a zis cineva că eu sunt născută să fiu învăţătoare“, povesteşte Maria.
A scris 100 de poezii
Dacă s-ar mai naşte o dată, Maria ar alege aceeaşi profesie. Marea sa dragoste este meseria sa, dar învăţătoarea mai are şi alte pasiuni. Muzica şi dansurile s-au aflat şi ele în inima învăţătoarei. Tot în copilărie Maria şi-a descoperit şi dragostea pentru scris. „Am scris aproximativ 100 de poezii pentru copii, dar niciodată nu am avut curajul să le aşez într-un volum. Folosesc poemele la clasă, copiii învăţând mai uşor prin joc. Poeziile mele au conţinut educativ, sunt despre lumea necuvântătoarelor, despre sărbători. Îmi place să scriu noaptea când sunt mai liniştită“, explică Maria.
Profil
NĂSCUTĂ. 5 mai 1954, comuna Spineni, Olt
STUDII. Liceul Pedagogic Slatina, Facultatea de Limba şi literatura română din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti
FAMILIE. Căsătorită, are două fete
Întrebări şi răspunsuri
•• Ce diferenţe sesizaţi între copiii din tânăra generaţie şi între cei de acum 20-30 de ani?
M.G.: Copiii de astăzi sunt mai agitaţi din cauza activităţilor de zi cu zi şi din cauza filmelor pe care le vizionează. Spre deosebire de generaţiile anterioare, copiii de după Revoluţie sunt mult mai informaţi datorită calculatorului şi internetului dar le-a scăzut interesul pentru lectură. Eleviii de astăzi nu mai sunt la fel de sensibili ca cei din anii trecuţi.
•• Ce sfat le daţi tinerilor care vor să lucreze în învăţământ?
M.G.: Ei trebuie să ştie în primul rând că învăţătorul nu face instruţie, ci educaţie. Să lucreze ca dascăl numai cei care au chemare către acest domeniu de activitate şi care pun suflet în ceea ce fac. Este mare păcat că dascălul care este ca o făclie nu mai este respectat de guvernanţi. Dar asta nu trebuie să fie un impediment în a alege această profesie.