Slatina:Meşterii olteni duc Paştele românesc la Bruxelles
0Primăvara Românească şi Paştele oltenesc se vor muta în acest an la Bruxelles, unde 6 meşteri le vor arăta străinilor ce înseamnă arta şi tradiţiile populare. Olarii, cojocarii şi sculptorii vor face demonstraţii live în Piaţa Sainte Catherine.
Judeţul Olt se va muta pentru câteva zile la Bruxelles. Obiectele tradiţionale, cojoacele, iile, dansul, muzica şi mâncarea tradiţională se vor găsi de Piaţa Sainte Catherine din oraş, iar belgienii şi turiştii vor trăi live Paştele oltenesc. Ca în fiecare an, un grup de 6 meşteri populari din Olt vor duce Primăvara Românească la Bruxelles.
Meşterii olteni se aşează în Noaptea de Înviere în faţa singurei catedrale ortodoxe din Belgia din Piaţa Sainte Catherine şi stau acolo până a doua zi de Paşte. „Acţiunea a început în urmă cu 7 ani şi meşterii noştri sunt foarte iubiţi de străini. Le cumpără obiectele, se uită cu mare atenţie atunci când aceştia lucrează şi uneori vor să ia lecţii de olărit şi de cusut. Anul trecut, ceramistul Ionel Cococi a fost asaltat de copii de diferite naţionalităţi care au vrut să înveţe să facă oale din lut”, a spus Valeriu Ciurea din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.
Horele şi sârbele vor răsuna în Bruxelles
Străinii au ocazia să guste din bucatele tradiţionale româneşti de Paşte şi să joace căluşul, sârbele sau horele olteneşti. „În ziua de Paşte o să fie şi un spectacol de muzică şi dansuri populare cu ansamblul Hora din Drăgăneşti-Olt condus de coregrafgul Costică Bălărău şi Grupul Vocal Rapsozii Oltului”, a explicat Ciurea.
Chiar dacă vor petrece Paştele departe de familie, meşterii se bucură că vor prezenta străinilor tradiţiile olteneşti. „Este primul Paşte când nu sunt acasă şi cred că o să îmi fie foarte greu, dar mă bucur că am ocazia să le arătăm străinilor ce înseamnă Paştele nostru şi cum petrecem noi oltenii”, a spus Gheorghe Tănase, sculptor în lemn.
Cine sunt meşterii care merg la Bruxelles
Alexandrina Olguţa Filip, ţesătoare, cunoscută pentru iile de Cezieni
Constantin Niţu care face ouă încondeiate
Sculptorul în lemn Gheorghe Tănase
Ionel Cococi care face ceramică de Vădastra
Dumitru Liiceanu, cojocar