Slatina:Gogu Neagoe, un caricaturist de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina:Gogu Neagoe, un caricaturist de Cartea Recordurilor
Slatina:Gogu Neagoe, un caricaturist de Cartea Recordurilor

Nu este nevoie decât de o privire şi Gogu Neagoe îţi şi face caricatura în două minute. Şi cum să nu semeni cu chipul desenat de artist, dacă el a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a realizat zeci de caricaturi telepatice?

Cu toate că este un artist de talie internaţională, al cărui nume a apărut şi în Cartea Recordurilor, caricaturistul Gogu Neagoe nu se simte o vedetă. Dacă îl strigi pe nume, te întreabă mirat. “Unde ai auzit tu de mine, de Gogu Neagoe? Că eu nu sunt aşa un caricaturist mare ca Popa’s?”, îţi răspunde tânărul. Popa’s este însă cel care i-a remarcat talentul. Acesta l-a văzut pe Gogu Neagoe la prima ediţie a festivalului Oltenii şi Restu’ Lumii din 1996.  L-a luat pe oltean cu el la Timişoara unde are Academia de Caricatură ca să îl formeze. A urmat apoi participarea la numeroase concursuri internaţionale de caricatură în Japonia, Belgia, Italia, Cuba, SUA unde a obţinut 16 premii la care se adaugă şi peste 50 de premii naţionale. La un concurs în Japonia a reuşit să intre pe lista primilor 16 caricaturişti ai lumii. “Popa’s este modelul meu în viaţă, cel care mă ajută, cel care mă sponsorizează cu banii de creioane şi hârtie.  Când eram mic desenam pe asfalt animalele şi păsările pe care le aveam în curte, apoi la şcoală am început să desenez scriitori. Creangă şi Eminescu au fost preferaţii mei pentru că aveau feţe expresive. Popa’s şi-a dat seama însă că pot face caricatură şi a avut dreptate”, a spus Gogu.

 

Toţi sătenii din Osica de Jos au caricaturi de la Gogu

 

 

Caricaturistul oltean a intrat în 2004 în Cartea Recordurilor după ce a realizat 131 de caricaturi telepatice. “Eram la festivalul de la Callatis, unde un prieten m-a rugat să fac un portret caricaturizat prietenei sale. L-am întrebat unde este fata si mi-a răspuns că este în altă localitate. Mi-a spus că o sună şi prin telefon o să-mi descrie câteva trasături ale ei şi să îi fac desenul. La final, a spus uimit că seamană foarte bine cu persoana cu care vorbisem la telefon. Mi-am dat seama că pot face un chip doar din câteva date pe care le aud, fără să fi văzut vreodată persoana”, a spus caricaturistul. După ce a participat la o emisiune televizată în care a făcut un portret telepatic în direct, iar asemănările au fost izbitoare, tânărul oltean a fost prezentat şi pe Euronews şi a ajuns în cartea recordurilor.

Este deja o vedetă în satul său şi nu este om care să nu aibă o caricatură sau un portret făcută de Gogu. Chiar dacă a cutreierat ţara şi lumea pe la festivaluri şi concursuri, Gogu se simte cel mai bine la el acasă, la Osica acolo unde i-a caricaturizat pe Traian Basescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Tăriceanu, Teodor Stolojan, Emil Boc, , Elena Udrea, Stan si Bran sau Charlie Chaplin.


NĂSCUT

4 octombrie 1976, comuna Osica de Jos, judeţul Olt

STUDII

Şcoala de Arte Plastice Craiova, judeţul Dolj

FAMILIE

3 surori şi un frate

 

CE-I PLACE
Pictura, caricature şi cinematografia. Îi admir pe marii actori ai ţării noastre.

 

CE NU-I PLACE

Nu suport politica şi politicienii. Oamenii aceştia au foarte multe defecte.

 

 

Care a fost cea mai scumpă caricatură pe care ai vândut-o?

Caricatua pe care i-am făcut-o la un festival în Belgia actorului Val Kilmer. Mi-a dat pe ea 500 de euro, deşi eu nu îi cerusem nici un ban.

 

În cât timp faci o caricatură?

În 2 minute este gata semnată. Nu este nevoie să mă uit decât câteva secunde la persoana pe care trebuie să o desenez. La cele mai elaborate lucrez cam 5 minute.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite