FOTO VIDEO Sute de sibieni au mărşăluit într-un protest la adresa exploatării de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sibiu rosia montana 15.09.2013 12

Aproximativ 500 de sibieni au ieşit duminică în stradă pentru a protesta, din nou, la adresa începerii exploatării miniere de la Roşia Montană.

Coloana de manifestanţi a pornit din Piaţa Mare a Sibiului şi a străbătut strada Nicolae Bălcescu, Calea Dumbrăvii şi bulevardul Mihai Viteazul, manifestanţii revenind ulterior în centrul oraşului. 

Protestatarii au strigat lozinci precum „Nu staţi adormiţi, mâine veţi fi otrăviţi”, ”Nu corporaţia face legislaţia”, ”S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană”, ”Trădarea de ţară în aur se măsoară”,”Vrem natură nu cianură”, ”Veniţi cu noi şi strigaţi tare că România nu e de vânzare”, ”Refuz, rezist, gazelor de şist”, ”Ţara e a urmaşilor nu a trădătorilor”. 

În faţa catedralei de pe Mihai Viteazul protestaatarii, cărora li s-a alăturat şi în această seară părintele Cătălin Dumitrean, au cântat ”Tu Ardeal” şi au spus „Tatăl nostru”. 

”Vin îmbrăcată în costumul popular din dragoste pentru ţara asta, să las moştenire nepoţilor şi urmaşilor mei o ţară curată, nu otrăvită, pentru asta am ieşit”, a spus Marcela Floca, o sibiancă ieşită la protest în costum popular şi opinci.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Preoţii au ieşit la protestul la adresa proiectului Roşia Montană, la Sibiu, cântând ”Tu Ardeal, tu Ardeal” şi ”Treceţi batalioane române Carpaţii”

VIDEO FOTO Noi proteste la Sibiu faţă de proiectul Roşia Montană: „Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură“

VIDEO FOTO Aproximativ 100 de sibieni au protestat la adresa proiectului Roşia Montană, în Piaţa Mare

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite