VIDEO Un an de la moartea lui Marius Paliuc, jandarmul ucis în post la Sibiu. Întrebări fără răspuns şi niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comemorare jandarm ucis

La sfârşitul lunii mai 2012, Marius Paliuc era ucis cu mai multe lovituri de cuţit, în timp ce păzea Consulatul German din Sibiu. La un an de la crimă, autorul este încă liber.

La un an de la crima care a şocat o Românie întreagă, ucigaşul lui Marius Paliuc, jandarmul ucis în post la Sibiu, este încă liber. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu are acelaşi răspuns – dosarul este în lucru, criminalul în libertate. 

“Vă facem cunoscut că dosarul privind moartea jandarmului de la Consulatul German se află în continuare în lucru la procuror. Datele pe care le deţinem şi probele administrate până la acest moment nu pot fi facute publice. Vă asigurăm că depunem toate diligenţele în vederea descoperirii autorului şi tragerii lui la răspundere penală”, spune Adriana Şandru, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Fratele jandarmului ucis: “Câteodată îmi vine să-l sun”

Joi, pe 30 mai, Jandarmeria Sibiu l-a comemorat pe Marius Paliuc, atât la locul tragediei, unde colegii lui au dus flori şi lumânări, cât şi la cimitir, unde a fost făcută o slujbă de pomenire. Mariana Avram Paliuc, mama lui Marius, nu înţelege cum de, după un an, ucigaşul fiului ei e încă în libertate. 

„Am spus atât de mult în ultimul an şi s-au făcut atât de puţine şi la ora actuală sunt atât de mâhnită în suflet de nu îmi găsesc liniştea până nu îl prinde pe cel care a făcut această faptă. El se bucură de libertate, se bucură de tot cel înconjoară, de cei dragi, pe când noi plângem în fiecare zi. De ce vreau să întreb de ce nu îl prin pe acel nu îl numesc om pe acel om strig la toată lumea când se va întâmpla acest lucru?”, a spus mama jandarmului. 

Cosmin, fratele lui, spune că nici acum, după un an, nu realizează că Marius nu mai este. 

„Sincer să fiu nu realizez, nu îmi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva. Eu îl ştiu pe Marius în viaţă. Câteodată îmi vine să îl sun.  Cu el vorbeam la telefon mai des . Tot ce îmi doresc este să ne ajutaţi să se facă lumină”, a spus fratele jandarmului. 

Filmul crimei

Dimineaţa zilei de 30 mai 2012, Sibiu. O asistentă de la Spitalul Militar, care se îndrepta spre serviciu, face o descoperire şocantă. Pe strada Lucian Blaga, la cinci minute de centrul Sibiului, în faţa Consulatului German, femeia găseşte un jandarm căzut în stradă, într-o baltă de sânge. Imediat, sună la 112. Un echipaj de ambulanţă ajunge rapid la faţa locului. Din păcate, medicii nu mai pot face nimic pentru Marius Paliuc. 

Anchetatorii aveau să stabilească ulterior că jandarmul a fost înjunghiat în gheretă, a ieşit apoi afară, a căzut în stradă şi şi-a dat ultima suflare. 

În zonă erau mai multe camere de supraveghere, amplasate la punctul de control şi acces al Consulatului, pe pereţii exteriori şi pe acoperiş, însă imaginile surprinse de acestea sunt neclare. În schimb, pe şi în ghereta jandarmului nu există camere de supraveghere, iar ucigaşul a lovit tocmai în interiorul gheretei. 

Suspecţi printre jandarmi 

În răspunsul transmis în luna aprilie 2013 la solicitarea „Adevărul“, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu confirmă că printre suspecţi sunt şi colegi ai jandarmului ucis. Rezultatele expertizelor ADN solicitate vin extrem de greu de la Bucureşti, iar ce a venit până acum nu a fost suficient de concludent pentru a pune pe cineva sub acuzare. Alte rezultate ADN sunt aşteptate în continuare. 

Într-o anchetă extrem de complicată, cu zeci de suspecţi, multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns. În noaptea respectivă, Marius Paliuc nici măcar nu era de serviciu. A primit un telefon, a povestit familia, fiind anunţat să se prezinte la serviciu deoarece colegul care era de serviciu s-a îmbolnăvit. 

Tot un mister rămâne şi momentul exact în care a avut loc crima. În procesul verbal de cercetare a evenimentului, întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei la trei luni după incident, se menţionează că „ora producerii evenimentului este neprecizată“, aceeaşi menţiune, cu ora neprecizată, apărând, de altfel, şi pe certificatul medico-constatator al decesului. 

Singur la paza unei misiuni diplomatice

Consulatul Germaniei din Sibiu, misiune diplomatică, a avut până la tăierile de personal din MAI din 2011 doi jandarmi pe schimbul de noapte. Dacă nu ar fi fost singur în post, foarte probabil Marius Paliuc era şi astăzi în viaţă. 

După crima de anul trecut, toţi oficialii Jandarmeriei, atât la Sibiu, cât şi la Bucureşti, au rămas în funcţii. În procesul verbal de cercetare a evenimentului, pentru prevenirea altor evenimente similare, sunt făcute doar trei recomandări, care vizează „actualizarea planului de prevenire şi protecţie“, „prelucrarea cauzelor şi împrejurărilor evenimentului cu întregul personal operativ al Jandarmeriei române“ şi „perfecţionarea tehnicilor de autoapărare prin repetarea predării setului de teme specifice şi antrenamentelor în cadrul orelor prevăzute în planul anual de educaţie fizică pentru personalul operativ“. 

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite