Sibiu: Maria Maxim, magia din spatele rochiei de mireasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A croit prima rochie de crăiasă pentru păpuşa de cârpe din copilărie. Acum, la 38 de ani de la începerea negoţului cu rochiile de mireasă, Maria Maxim vrea să se retragă şi să vândă afacerea.

Maria Maxim are o frumoasă poveste de viaţă. A muncit de mică pentru a-şi sprijini familia să iasă din impas... avea 14 ani când s-a angajat la o cantină ca ospătar. Viaţa a răsplătit-o cu un trai fericit şi o căsnicie împlinită care a împlinit 55 de ani de curând. „Pe soţul meu aşa l-am cunoscut, la un bal care a avut loc la cantină. La 21 de ani m-am căsătorit cu ofiţerul. Şi mereu am fost ca ţiganul cu şatra, ba într-un oraş, ba într-altul”, povesteşte Maria.

De la păpuşi crăiese la închirieri de rochii de mireasă
De croitorie s-a simţit atrasă de mic copil şi aşa a ajuns ca la aproape 76 de ani să trăiască tot din croitorie. „De mică m-am jucat cu „maşina de cusut”. La 6-7 ani făceam păpuşi din cârpe şi le îmbrăcam pe toate în mirese. Coseam rochiţele de mână... De abia la căsătorie am avut maşină de cusut, mi-a luat-o soţul meu ca să nu mă mai pătimesc. Şi aşa am început să lucrez ca croitoreasă până a venit finanţul”, spune cu o oarece doză de umor Maria. Câţiva ani a croit pentru stat, într-una din fabricile vremii. Până când a primit o propunere deloc de refuzat. „În 1971 a venit la mine o bunicuţă care mă stima mult. Ea avea o afacere cu rochii de nuntă pe care le închiria. Nu erau numai de mireasă. Şi m-a întrebat dacă nu vreau să i le cumpăr en gros, că ea este bătrână şi vrea să renunţe la afaceri. Şi i le-am cumpărat, cu bani din economiile mele. Nu am fost împrumutată de nimeni când am început această afacere”, precizează cu mândrie femeia.

Coadă pentru închirierea de rochii în anii ’70
„Le-am pus la punct, le-am transformat pe majoritatea. În câteva luni mă gândeam oare de ce au refuzat clientele această rochie, de ce n-au vrut-o pe cealaltă. Şi aşa am început să confecţionez eu rochii de mireasă. Am stat două luni acasă şi am făcut 20 de rochii. Şi când le-am băgat în magazin, stăteau doamnele la coadă ca la doctor să le închirieze”, continuă Maria. Au trecut anii şi din mâinile Mariei au ieşit sute şi sute de rochii, făcute mai mereu după propriile creaţii. „Mă mai duceam la Catedrală când erau nunţi, să mă uit la rochiţe de mireasă, să mai văd ce se mai poartă. Dar niciodată nu m-am inspirat din cataloage. Din 80 de rochii câte mai am acum la închiriere, nu sunt două la fel”, declară croitoreasa. Afacerea nu este aşa roz cum pare, rochiile de mireasă sunt din materiale pretenţioase care au nevoie de îngrijiri speciale. „Rochiile se îngălbenesc, se deteriorează la poale. Sau, după o singură purtare, sunt de nefolosit, pentru că au fost arse cu lumânarea. Cum câştigi, aşa şi pierzi.”

Vinde afacerea
A muncit mult, mereu cu drag. N-a mai avut concediu de 27 de ani. Şi acum i-a ajuns. „S-au terminat puterile, vreau să vând afacerea. Să ştii, draga mea, n-am fost niciodată la teatru sau la film. Deşi mi-ar fi plăcut. Parcă mama mea m-a făcut numai pentru muncă. Şi sâmbătă seara, după ce a bătut clopotul de ora 18, eu am mai împuns de câteva ori cu acul. Dar am obosit”, povesteşte croitoreasa.

Iubeşte să facă pâine de casă
„Îmi place să fac pâine de casă. Chiar am avut o brutărie şi coceam în fiecare zi 120 de pâini ţărăneşti, pe vatră. Îmi mai place agricultura, pun în grădină roşii, ardei, de toate şi nu cumpăr nimic din piaţă”, declară Maria Maxim.

"Prea mulţi bădărani!"

Bădăranii, oamenii fără educaţie şi prost crescuţi nu-i fac deloc plăcere Mariei. „Mergi pe stradă şi toţi vagabonţii vorbesc urât. Treci pe lângă ei şi n-au nici jenă sau vreun pic de respect”, mai spune femeia.

Cât de mult vă afectează criza economică?
M.M.:
La noi nu se simte criza. Mireasa este mireacă. Chiar dacă face nuntă de zece invitaţi sau de trei sute, tot mireasă vrea să fie.
Aţi trăit în multe oraşe din ţară dar aţi rămas în Sibiu. Ce vă place aici?
M.M.:
Îmi plac mult clădirile istorice, cu lucarne pe acoperişuri. Sibiul este un oraş frumos şi, de câţiva ani, foarte îngrijit. Este curăţenie şi linişte.
Ce nu vă place în Sibiu?
M.M.:
De 50 de ani locuiesc aici, lângă piaţă, şi n-am văzut o mafie mai mare ca în ultimul timp. Nu mai găseşti nimic la prima mână, de la producători. Sunt comercializate de mafioţi toate produsele.

Profil
Născută:
28 septembrie 1933, în judeţul Neamţ
Educaţie: 7 clase
Ocupaţie: Croitoreasă
Familie: Căsătorită, are o fată şi o nepoată

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite