Pescarii şi vânătorii ies în stradă împotriva corupţiei. Cum le-a fost „executat“ singurul şef fără dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de pescari şi vânători sunt aşteptaţi să protesteze la Sibiu împotriva corupţiei care, spun iniţiatorii, afectează nu numai activitatea celor 6.000 de membri ai Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor, ci şi integritatea rezervaţiilor naturale din judeţ, de exemplu.

Protestul autorizat de Primăria Sibiu pentru după-amiaza zilei de miercuri a fost generat de cea mai recentă decizie a Consiliului de conducere al AJPVS, care a desfiinţat postul de secretar al lui Alexandru Mareş. El este una din cele mai cunoscute figuri în rândul AJPVS Sibiu, fiind iniţiatorul unor ample campanii de luptă împotriva braconajului. În acelaşi timp, Alexandru Mareş este văzut şi drept una dintre puţinele persoane din conducerea Asociaţiei care atrage atenţia asupra faptelor de corupţie din această zonă. „Pe scurt, Alexandru Mareş este singura persoană din conducerea AJVPS Sibiu fără dosar penal. E un paşnic între răpitori. Avem un iepure în cuibul vulpilor, cum ar veni“, spune Romeo Stoicescu, preşedintele Filialei Pescarilor din Sibiu, parte a AJVPS Sibiu.

Acuzaţii şi dezinformări

Ca un exemplu al „piesajului penal” din zona Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor sportivi din Sibiu este prezentat cazul lui Pompil Varga, directorul executiv, care ar fi cercetat penal într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Potrivit membrilor asociaţiei, acest dosar vizează modul ilegal de acordare a câtorva zeci de permise de vânătoare. În replică, directorul executiv al AJVPS Sibiu spune că toate acestea sunt dezinformări. „În momentul de faţă nu am niciun dosar penal. Şi eu nu ştiu să aibă nici altcineva din conducerea Asociaţiei vreun dosar penal. Este pur şi simplu o dezinformare“, declară Pompil Varga.

Protest la marginea oraşului

Protestul vânătorilor şi pescarilor din Sibiu este programat să înceapă miercuri, de la ora 18:00, la marginea oraşului, acolo unde îşi are sediul Direcţia Silvică Sibiu. Conducătorul acestei direcţii, conform uzanţelor, este şi preşedintele onorific al AJVPS Sibiu. În prezent, directorul Direcţiei Silvice Sibiu este Robert Blaj şi este acuzat de protestatari de faptul că el a fost cel care a iniţiat îndepărtarea lui Alexandru Mareş de la conducerea asociaţiei sibiene. „Ar fi frumos ca Robert Blaj să rămână la calitatea de preşedinte onorific. Dar domnul Robert Blaj este cel care a propus «votarea desfiinţării postului lui Mareş». Deci este atac direct la o persoană, nicidecum nu s-a pus problema restructurării unui post“, arată Romeo Stoicescu, preşedintele Filialei pescarilor din Sibiu.

În replică, Robert Blaj spune că decizia a fost luată prin vot de Consiliul de conducere. „S-a ridicat problema acestui Mareş care are lacunele lui. Şi în momentul în care la o şedinţă din asta există două voturi împotrivă şi în rest sunt toţi pentru ceva, atunci vă întreb eu democratic: dacă, din 15 oameni ,13 zic că vopsim clădirea asta în roşu, atunci e greu s-o faci galbenă. Nu merge!“, declară Blaj. Care, recunoaşte, totuşi, că persoana dată afară este un bun specialist. „Dar eu nu sunt pescar, nu mă pasionează. Am auzit doar că din punct de vedere tehnic şi profesional este ok“, mai afirmă Blaj.

Cel dat afară, Alexandru Mareş, refuză, deocamdată, să comenteze situaţia.

„Suntem o mulţime, cu peste 6.000 de oameni am fi fost un ONG printre cele mai puternice din ţară, care să apere mediul, să apere fondurile cinegetice şi haleutice. Dar acest ONG a ajuns acum să tacă şi să privească doar cum locurile care sunt rezervaţii naturale se transformă în balastiere sau cum apele din Cheile Cibinului se trag prin ţeavă“, Romeo Stoicescu, preşedintele Filialei Pescarilor Sibiu

Armata care votează la ordin

Protestul vânătorilor şi pescarilor sibieni mai are un motiv în a alege Direcţia Silvică drept loc de desfăşurare, iar acesta este legat de alegerile unei noi conduceri executive a AJVPS Sibiu, alegeri programate pentru ziua de joi, 30 martie. „În cadrul AJVPS Sibiu lucrează şi mulţi oameni care activează şi în cadrul Direcţiei Silvice. Iar aceştia, în calitate de subordonaţi ai directorului Direcţiei Silvice votează la ordin. De exemplu, pe lângă vânătorii angajaţi ai Romsilva, mai sunt paznicii de vânătoare de pe fondurile cinegetice care sunt, de asemenea, angajaţi Romsilva. Este o mică armată care votează la ordin“, adaugă Romeo Stoicescu.

Prefectul Sibiului: „voi lua măsuri“

Direcţia Silvică este coordonată, ca instituţie deconcentrată, de Instituţia Prefectului Sibiu. „Sunt informat de acest protest. O să urmăresc cu atenţie ce se întâmplă şi, dacă va trebui, voi lua măsurile legale. Acuzaţiile lansate trebuie verificate şi sunt instituţii care se ocupă de această problematică“, a anunţat prefectul Lucian Radu, înaintea protestului.

Protestul de la Sibiu are loc şi în contextul în care, în ultimii patru ani, numărul vânătorilor membri în cadrul AJVPS Sibiu a scăzut de la 1.500 la aproximativ 350, iar suprafeţele fondurilor de vânătoare au scăzut la jumătate.„Corect, au scăzut, avem 400 de vânători în momentul de faţă, dar acest număr este raportat la suprafaţa fondurilor de vânătoare. Din 23 de fonduri, noi am rămas cu 12, în baza unei legi dată cu  dedicaţie. Prin această lege, asociaţiile de proprietari de păduri au primit dreptul să îşi facă propriile fonduri de vânătoare în condiţiile în care respectivii proprietari deţineau peste 50% din suprafeţele acestor fonduri. Aşa s-a ajuns ca, acolo unde primăriile deţineau aceste procente din suprafaţă, s-au creat asociaţii, domnul primar şi cu neamurile lui şi-a făcut şi asociaţii de vânătoare, iar fondurile de vânătoare le-au fost atribuite direct“, arată Pompil Varga, directorul executiv al AJVPS. În acest context, numărul vânătorilor a scăzut, deoarece legile în domeniu prevăd un număr limitat raportat la suprafeţele disponibile, mai arată directorul executiv al AJVPS Sibiu.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite