O româncă luptă să ajungă consilier local în Italia: „Românii de aici sunt victime ale unor stereotipuri negative la care nici noi nu am ştiut să ripostăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Bugheanu spera sa fie aleasa consilier local FOTO Arhiva Personala
Roxana Bugheanu spera sa fie aleasa consilier local FOTO Arhiva Personala

A plecat din România la 23 de ani, în căutarea unei vieţi mai bune, iar astăzi speră să devină prima româncă aleasă consilier local în Marino, un orăşel aflat la aproximativ 20 de kilometri de Roma.

Roxana Bugheanu are 39 de ani şi este din Râmnicu Vâlcea, oraş pe care l-a părăsit la 23 de ani, când a plecat în Italia în căutarea unei vieţi mai bune. Făcuse doi ani de facultate la Drept, a întrerupt şi nu s-a mai uitat în urmă. A pornit, în Italia, de la munca de jos, a făcut curăţenie, a lucrat într-un bar. Apoi, şi-a reluat studiile, a făcut facultatea de mediere lingvistică şi multiculturală, s-a căsătorit şi a dezvoltat o afacere împreună cu soţul ei, cetăţean italian, o firmă de instalaţii pentru economisire energetică. 

„Am lucrat şi într-o televiziune a românilor, şi aici am reuşit să intru în inima comunităţilor româneşti, am ajuns să le cunosc problemele”, povesteşte Roxana. Din dorinţa de a-i sprijini s-a hotărât să candideze pentru un post de consilier local, pe lista primarului din coaliţia de centru stânga. Marino este un orăşel aflat la aproximativ 20 de kilometri de Roma, cu 40.000 de locuitori dintre care aproape 2.000 sunt români. Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie. 

„Principala problemă a românilor, din cauza crizei, este clar locul de muncă, însă există şi un anumit nivel de discriminare, mai ales la locul de muncă. Sunt şi anumite cazuri de exploatare de care media nu vorbeşte, sunt femei exploatate în reţele de prostituţie de români, italieni, albanezi, sunt oameni care muncesc şi sunt neplătiţi, sunt acele badante, femeile care îngrijesc bătrâni în Italia şi cărora nu le sunt respectate drepturile, e o nouă formă de sclavism, sunt condiţii deplorabile”, spune Roxana. 

Vrea să devină sprijin pentru români

Alături de colegii ei din Grupul de la Marino, o asociaţie cu scop politic, speră să poată să devină un sprijin nu doar pentru românii din zona lor ci şi pentru cei din întreaga Italie.  Cum coaliţia pe lista căreia se află are cele ami mari şanşe să învingă în alegeri, Roxana speră să poată pune în practică, şi cu ajutorul noii poziţii în care se află, o serie de lucruri bune şi necesare pentru românii din zonă. 

roxana bugheanu foto arhiva personala

„Vrem deschiderea unui centru de ascultare a imigranţilor, vrem să luăm pulsul românilor la nivel oficial. Am vrea de asemenea să instituim un fond de solidaritate, pentru că mulţi recurg la sisteme de ajutorare care nu sunt întotdeauna sigure. În plus, vrem să informăm micii întreprinzători locali români despre licitaţii, ajutoare sociale stabilite de primărie, să aibă acces mai uşor la ele, acum nu au contracte cu primăria pentru că nu li se spune când au loc aceste licitaţii. Nu avem un lăcaş de cult, oamenii merg duminica în oraşele apropiate la slujbe. Sperăm ca prin aceste alegeri să avem o recunoaştere a unei imagini corecte a românilor de aici, sunt victime ale unor stereotipuri negative la care din păcate nici noi nu am ştiut să ripostăm”, spune Roxana. 

Nu s-ar mai întoarce în România

Cu o viaţă împlinită în Italia, Roxana spune că nu s-ar mai întoarce în România. După atâţia ani petrecuţi acolo, Italia este, categoric, „acasă”. 

„De fiecare dată când vin în ţară am sentimente amestecate. Pe de o parte e nostalgia, dar multe lucruri, mai ales la nivelul mentalităţii românilor, nu au evoluat în direcţia pe care aş fi sperat-o. Am văzut mulţi români de aici care se întorc cu copiii în ţară şi copiii au mari probleme de adaptare în şcolile româneşti. Sunt probleme pe acre societatea românească nu ştie să le gestioneze”, mai spune Roxana. 

Vă mai recomandăm: 

Afacere de familie cu lapte de capră. Cât costă un borcan de iaurt delicios fără nicio urmă de conservanţi

Monica Cucerzan şi soţul ei sunt doi sibieni care şi-au cucerit clienţii cu iaurturi şi brânzeturi făcute din lapte de capră şi cheag natural, fără niciun fel de conservanţi.

Dragoste de mamă: îşi creşte singură cei nouă copii într-o casă improvizată în şcoală. „Un cartof dacă-l am, îl pun pe blat şi îl mâncăm toţi. Şi tot nu-i las!”

Lenuţa Podariu, o femeie în vârstă de 47 de ani dintr-un cătun uitat de lume din Sibiu, creşte singură nouă copii. Nu se plânge, însă, şi spune că nu şi-ar da copiii pentru nimic în lume.

Business de succes pentru clienţi de lux: un bărbat din Reghin a pus pe picioare o afacere cu blănuri de chinchilla

Simon Lorand (52 de ani), din localitatea Reghin, judeţul Mureş, a pornit în urmă cu aproape 20 de ani o afacere cu blănuri de chinchilla, destinată exclusiv clientelei de lux.

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite