Meditaţii gratuite ale unor profesori universitari din Sibiu pentru liceeni: „Interesul nostru profund este să avem absolvenţi de bună calitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii sunt meditati gratuit la Facultatea de Inginerie din Sibiu - Foto Ramona Găină
Elevii sunt meditati gratuit la Facultatea de Inginerie din Sibiu - Foto Ramona Găină

Cinci profesori de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu meditează gratuit la matematică elevii care se pregătesc pentru bacalaureat şi pentru admiterea la facultate.

Elevii sibieni care vor să se pregătească mai bine pentru cea mai grea probă a Bacalaureatului, cea la matematică, dar şi pentru admiterea la facultate îşi pot aprofunda cunoştinţele în cadrul unor şedinţe de meditaţii gratuite, ţinute de cadre didactice ale Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Şedinţele, 20 la număr, au început sâmbătă, 24 octombrie, durează câte trei ore şi sunt ţinute, prin rotaţie, de cinci cadre didactice din cadrul facultăţii.

„Interesul e reciproc, noi suntem interesaţi să avem cât mai mulţi absolvenţi de bac în primul rând şi cei care iau bac-ul să fie cât mai bine pregătiţi. Din păcate, numărul celor care termină facultatea nu depăşeşte, la cele mai bune secţii, 60-70 la sută, iar la unele secţii este de sub 50 la sută. Totul se datorează unei baze, mai ales în domeniul ştiinţelor reale, nu tocmai bună. Pentru noi este important să nu pierdem nici măcar un singur student bine pregătit sau o inteligenţă nativă care nu a avut şansa să aibă profesori buni sau posibilităţi materiale“, spune conf. dr. ing. Lizeta Popescu, cea care a ţinut prima din cele 20 de şedinţe de pregătire.

Al treilea an consecutiv

Meditaţiile gratuite de la Inginerie din Sibiu au loc pentru al treilea an consecutiv şi au devenit tot mai populare în rândul elevilor, mai ales că facultatea este una ai cărei absolvenţi sunt extrem de căutaţi pe piaţa muncii. „Interesul nostru profund este să avem absolvenţi de bună calitate şi cât mai mulţi dacă se poate, pentru că cererea pe piaţa muncii este enormă. Presiunea este atât de mare încât foarte mulţi studenţi de anul II şi III sunt deja angajaţi. Este un dezechilibru pe piaţă: nu vin suficienţi candidaţi, noi ne ocupăm locurile, dar nu am fi în stare de exemplu să suplimentăm foarte mult, nu avem nici bază materială, pe când investitorii şi firmele ar dori cât mai mulţi şi mai bine pregătiţi“, adaugă Lizeta Popescu.

O şansă pentru toată lumea

51 de elevi au venit la prima şedinţă de meditaţii gratuite din acest an, iar profesoara spune că numărul este mult mai mare decât în urmă cu trei ani, când a început proiectul. „Elevii sunt eclectici, unii foarte buni, unii foarte slabi, se vede clar diferenţa între diverse licee. Unul din scopurile acestor consultaţii este ca şi cei care sunt de la licee mai slabe să ajungă la un nivel ca măcar în domeniul matematicii să facă faţă la facultate. Am avut surprize cu elevi veniţi de la cele mai slabe licee din judeţ şi care au terminat cu brio. Cred că în afară de cunoştinţe trebuie să aibă determinare. Câteodată cei care vin de al licee slabe sunt chiar mai motivaţi decât ceilalţi. Pentru unii e singura şansă: avem şi cazuri sociale, şi de la centre de plasament, şi sprijiniţi de fundaţii, şi culmea e că aceştia niciodată nu dau greş, îşi cunosc interesul şi fac performanţă“, explică Lizeta Popescu.

meditatii sibiu

Ea adaugă că cea mai mare satisfacţie este numărul crescut de tineri care vin la aceste meditaţii, deşi în primul an erau doar 20. „Chiar s-au făcut pregătiri bune şi cine a venit la pregătiri nu a avut probleme cu admiterea la facultate. În plus, cred că deja s-a auzit că în noua lege admiterea va fi obligatorie, se revine la sistemul mult mai performant al selectărilor la admitere, pentru că de aici vin procentele acelea de 30-40 la sută abandon, din faptul că lumea vrea, dar nu toată lumea poate. E bine să ştim de la început pe cine ne bazăm“, mai spune conf. dr. ing. Lizeta Popescu.

Ce spun elevii

Meditaţiile gratuite de la Inginerie din Sibiu sunt interactive, iar cei care vin nu se uită nerăbdători la ceas, să vadă cât timp mai este până la pauză. „Am venit să mai învăţ pentru că am realizat că nu este uşor să reţii patru ani de matematică şi m-am gândit să recapitulez. Cursurile sunt lungi şi foarte productive, nu fac altă pregătire. Iniţiativa profesorilor mi se pare foarte faină“, spune Cristian Văcariu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr şi unul din cei care şi-au făcut curaj să vină la tablă încă de la prima şedinţă de pregătire.

image


Denisa Botărel, elevă în clasa a XII-al la Colegiul Naţional „Octavian Goga“, a venit la cursuri cu speranţa că din toamna viitoare se va număra chiar printre studenţii Facultăţii de Inginerie de la Sibiu. „Am venit să mă pregătesc mai intens pentru bac, pentru admitere, vreau să dau la Inginerie-Calculatoare, unde este admitere din matematică şi îmi trebuie o pregătire mai intensă ca să reuşesc. Cursurile mi se par foarte ok, înţeleg, se explică bine şi e ceva în plus care mă ajută să cresc şi să obţin o notă mai bună“, spune Denisa.

Şi Vlad Albu, elev în ultimul an la acelaşi liceu, se pregăteşte pentru Inginerie IT. „Am venit în primul rând pentru că vreau să fixez anumite aspecte din materia de Bacalaureat, dar şi fiindcă eu consider că la şcoală nu facem destul de bine materia. Cursurile mi se par destul de bune, sunt făcute în mod profesional, iar profesoara ne face să înţelegem. E foarte bine că se fac gratuit, sunt o grămadă de elevi în România care nu îşi promovează examenul de bacalaureat şi au nevoie de cursurile astea ca să aibă vreo şansă“, spune Vlad.

     

Vă mai recomandăm: 

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.

FOTO Istoria „bibliotecilor călătoare” din desagii oierilor de la Sălişte. Dragostea ciobanilor pentru cărţi, o poveste veche de sute de ani

Dragostea pentru cărţi are o tradiţie de sute de ani în oraşul considerat capitala spirituală a Mărginimii Sibiului. Pe vremuri, oierii plecau în transhumanţă cu cărţi de rugăciune, de poezie sau istorice puse în desagi.

GALERIE FOTO Oierit modern, după moartea transhumanţei. Palatele ciobanilor din Poiana Sibiului

Oierii din comuna Poiana Sibiului s-au adaptat vremurilor şi, deşi nu se mai plimbă cu mioarele pe cărări de munte, reuşesc să câştige la fel de mulţi bani.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite