Povestea succesului celui mai vârstnic purtător de cuvânt – Ioan Penţea are 70 de ani, laptop, smartphone, Facebook şi o relaţie excelentă cu jurnaliştii
0
La 70 de ani, medicul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, este cu siguranţă printre cei mai iubiţi purtători de cuvânt din oraş. Pentru că răspunde la telefon indiferent de zi şi de oră şi nu există situaţie pentru care să nu aibă răspunsul potrivit.
Nu există jurnalist în Sibiu care să nu-i fi trecut pragul, şi nici nu ai cum să pleci din biroul lui cu vreo nemulţumire. Pentru că, deşi are 70 de ani şi niciun curs de comunicare la activ, Ioan Penţea are întotdeauna răspunsuri bine documentate pentru toate solicitările venite din partea colegilor din presă.
Medic veterinar din prima promoţie cu această specializare de la Cluj, din 1967, a urcat cu muncă şi răbdare toate treptele ierarhiei profesionale, fiind inclusiv director al DSVSA Sibiu. În 2007 s-a pensionat, dar a rămas ca şi personal contractual în cadrul instituţiei tocmai pentru a gestiona tot ce ţine de partea de comunicare, lucru pe care îl face cu extraordinar de mare plăcere.
”Am considerat totdeauna că activitatea este bine să ţi-o prezinţi celor interesaţi. De aceea am avut o relaţie foarte strânsă cu cei din presă, acest lucru a fost întotdeauna în atenţia mea, indiferent pe ce scară ierarhică am lucrat, şi odată cu pensionarea, faptul că în ultima perioadă nu se mai scria de profesia noastră m-a determinat să solicit conducerii de atunci să continui activitatea şi să mă ocup de comunicare, care înseamnă nu numai relaţii cu presa ci să prezinţi tot ceea ce se întâmplă şi este de interes public.
Mă refer, pe lângă activitatea cu presa, şi la comunicarea internă care trebuie să fie în cadrul instituţiei, comunicare cu autorităţile locale şi eu am căutat să ţin aproape şi de primăriile care au ziare locale şi colaborez cu ei, public articole de interes pentru cei de la ţară în general, şi mă ocup de tot ce înseamnă comunicare ca activitate prin raportări şi informări la nivel de Prefectură, Consiliu Judeţean sau alte autorităţi cu care colaborăm sau în subordinea cărora suntem”, explică medicul Ioan Penţea.
Model de bune practici în comunicare
Pe 31 august, medicul Ioan Penţea a împlinit 70 de ani. La vârsta la care cei mai mulţi se bucură de anii unei pensii liniştite, Ioan Penţea este la birou de la prima oră, scrie zilnic comunicate de presă, face monitorizări, îşi ”pliază” subiectele alese în funcţie de interes iar munca sa a ajuns un model de bune practici printre colegii din ţară.
”Zic că am creat o deschidere şi pentru alte judeţe, deoarece comunicatele noastre sunt preluate la nivel de Autoritate Naţională Sanitar Veterinară zilnic şi transmise printr-un comunicat de presă intern care se distribuie la toate direcţiile judeţene din ţară. Am fost apreciat ca un deschizător de drum în ceea ce înseamnă comunicare la nivel de activitate sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Sunt activ fiindcă eu scriu zilnic. Mi-am făcut o bază de date cu toţi cei care lucrează în presă sau în alte autorităţi, m-am zbătut şi am învăţat să lucrez pe calculator fiindcă una e să dai o comunicare prin telefon sau verbal şi alta e să o dai scrisă şi am considerat că, pentru a nu se face confuzii sau interpretări greşite la anumite comunicate sau la informări, cel mai bine este să trimiţi material scris.
Prin aceasta mi-am testat şi interesul pentru comunicatele pe care le dau, fiindcă am nişte foldere deschise cu toate comunicatele pe care le prezint şi ce se publică, pe ani, şi atunci pot să mă testez ce e de interes, ce nu e de interes, şi am constatat că sunt anumite subiecte care stârnesc interesul, pe nişte domenii mai delicate. Am avut căpuşa, de exemplu, am fost foarte solicitat şi am reuşit să fac chiar şi o lecţie despre căpuşe pe care am transmis-o pe e-mail la şcoli, despre apicultură şi albine – iarăşi o temă care a fost de interes şi a fost publicată în revistele de specialitate. Eu lucrând cu agenţii de presă, sunt preluate materialele şi de diferite reviste de specialitate”, povesteşte medicul Ioan Penţea.
Disponibil în permanenţă
Spre deosebire de foarte mulţi colegi mai tineri, care răspund la telefon doar în timpul orelor de program şi de foarte multe ori nu pot oferi informaţiile solicitate, medicul Ioan Penţea răspunde indiferent de ora la care este sunat, fie că e în cursul săptămânii sau în week-end, şi nu există situaţie pentru care să nu aibă un răspuns.
Spune că, în ciuda faptului că nu a făcut niciun curs de specialitate, înţelege foarte bine munca jurnaliştilor şi ştie că e vital ca aceştia să primească informaţiile atunci când un subiect ”arde”.
”Eu ştiu că presa este foarte dură şi de multe ori caută senzaţionalul, dar am căutat, chiar dacă am o vârstă mai înaintată, să mă apropii în special de cei tineri. N-am refuzat niciodată, am avut cazuri şi duminica, dacă începi să refuzi începi să fii dat deoparte, şi nu e vorba de Penţea e vorba de Direcţia Sanitar Veterinară şi nu avem voie să ieşim din flux, că suntem gata, nu ne mai bagă nimeni în seamă, şi iarăşi suntem consideraţi de cei care nu cunosc activitatea noastră ca simpli oameni care fac injecţii la animale. E foarte important să ai continuitate în comunicare”, explică zâmbind Ioan Penţea.
Iar jurnaliştii ştiu că, pe lângă datele legate de subiectul zilei, vor primi întotdeuana şi date statistice sau legate de legislaţie, pentru ca ştirea să ”iese” aşa cum trebuie. ”Sunt un om al cifrelor, am un sistem de când lucrez, zilnic sau săptămânal culeg date. Avem o serie de servicii de specialitate care îmi oferă zilnic date şi am un sistem şi pe calculator de informaţii, sunt pregătit oricând, nu mi-e frică niciodată de nicio întrebare. Ăsta e cel mai important lucru, să ai date statistice”, adaugă Ioan Penţea.
Comunicarea de criză
Din activitatea medicului Penţea nu au lipsit nici situaţiile de criză. Şi le aminteşte doar pe cele mai recente, cu aflatoxina şi carnea de cal.
”Am căutat să fac o comunicare în care omul să înţeleagă în adevăratul sens al cuvântului ce înseamnă această alertă, fiindcă s-au făcut confuzii, aflatoxina nu se caută în iaurt, se caută în furaj unde există acea ciupercă care emană toxina.
Lumea nu trebuie panicată, noi trebuie să explicăm ce înseamnă aflatoxina în cazul în care este ingerată de oameni, să explicăm clar că nu bei un pahar de lapte şi gata, faci cancer, fiindcă această substanţă toxică e un reziduu practic, trebuie să fie ingerată în cantităţi extrem de mari ca să afecteze organismul.
În alerta cu carnea de cal a trebuit să explicăm foarte clar populaţiei, fiindcă aici era o fraudă economică, deci nu era o fraudă alimentară, era din punct de vedere al preţului şi a faptului că nu era informat consumatorul corect, fiindcă această carne este comestibilă, este şi o carne dietetică, sunt populaţii care consumă tradiţional această carne şi ea nu dăunează sănătăţii oamenilor”, povesteşte medicul Ioan Penţea.
Smartphone, laptop şi cont de Facebook
La birou, medicul Ioan Penţea lucrează pe un calculator unde comunicatele şi materialele apărute în presă sunt arhivate cu atenţie. Acasă, lucrează pe laptop, nu-i lipseşte nici smartphone-ul şi nici contul de Facebook.
”Mi-am deschis pagină de Facebook, îl am de vreo trei ani, nepoţica mi-a vândut un laptop, am laptop acasă, nu pot chiar zilnic pe Facebook dar sâmbăta şi duminica am activitate şi scriu, îmi dau cu părerea la unul, la altul, am deja vreo 3.400 de persoane care mă citesc, 3.451 parcă erau, e o chestiune foarte utilă”, spune zâmbind.
Urmăreşte zilnic ce se publică din comunicatele sale şi ce nu, aprofundează subiectele care sunt de interes, totul din foarte multă pasiune. ”Eu nu mai am perspective de promovare fiindcă sunt pensionar, de aceea tot ce fac fac în folosul acestei instituţii. Fac ce fac nu ca să am un câştig, ci fiindcă o viaţă întreagă am fost un om activ şi nu pot să stau deoparte, cât mă ţin puterile şi memoria.
Eu am crescut în această instituţie şi ţin foarte mult la ea, mai ales că DSVSA a fost creată de mine în judeţul Sibiu, cu sprijinul autorităţilor locale şi naţionale, de aceea ţin foarte mult la această instituţie şi la profesie şi consider că tot ceea ce facem trebuie să fie cunoscut, fiindcă de multe ori suntem confundaţi ca profesie cu nişte oameni care ne ocupăm de injectat animale dar noi în primul rând ne ocupăm de sănătatea publică, asta înseamnă animal sănătos, producţie de calitate şi în final alimente salubre şi care să nu pericliteze sănătatea consumatorilor. De aceea zic eu că e o profesie foarte importantă şi merită să fie cunoscută în profunzimea ei”, spune medicul Ioan Penţea.
”Daddy, să-ţi mai astupi ridurile”
În timpul liber, medicul Ioan Penţea iese cu plăcere pe centru, cu cunoştinţele, şi recunoaşte că este ”un mare amator de televizor”, urmărind cu plăcere atât filme cât şi dezbatreri politice. E pasionat de sport de când se ştie, a jucat fotbal până acum 4 ani, a fost portar de handbal în facultate şi fotbalist până la nivel de divizia C, a făcut patinaj, ski, lupte clasice.
Spune că acum nu mai are emoţii când dă sincroane, a avut ”poate la început, când veneau 4-5 televiziuni, să nu cumva să faci o greşeală” şi se amuză când nepoţii lui, care îl alintă Daddy, îi spun în glumă, după ce îl văd la televizor, ”Daddy, să-ţi mai astupi ridurile”.
Vă mai recomandăm:
FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia
SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi
FOTO VIDEO Învăţătoarea care a şcolit un întreg sat de romi