Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Specialiştii spun că oamenii legii pot face greşeli de formă, la întocmirea procesului verbal, şi greşeli de fond, în aprecierea stării de fapt. 

Greşeli la întocmirea procesului verbal

„Greşelile de formă nu sunt foarte des întâlnite pentru că în ultima vreme şi organele de constatare s-au confruntat probabil cu foarte multe plângeri contravenţionale din partea petenţilor care au fost câştigate şi au o pregătire din ce în ce mai bună şi se respectă legea. 

Multe greşeli, din ce am avut eu în practică, au fost legate de dată, chiar de minut, pentru că se întocmeşte de exemplu procesul verbal în data de astăzi la ora 12:00 şi se stipulează că a fost săvârşită fapta la ora 12:00. Nu poţi la aceeaşi oră şi să întocmeşti procesul verbal şi să constaţi că s-a întâmplat o contravenţie. Noi în apărarea petenţilor mergem de multe ori pe faptul că ora de întocmire a procesului verbal şi ora de săvârşire a contravenţiei sunt despărţite de câteva minute, şi atunci merg în faţa judecătorului şi îi spun că agentul a constatat o faptă dar nu putea să-l identifice pe petent, să se uite dacă într-adevăr s-a săvârşit acea contravenţie şi să analizeze contextul în general în intervalul de timp respectiv şi atunci mergem pe un fel de circumstanţiere, instanţele de multe ori transformă sancţiunile în avertisment. 

Este obligatorie semnătura pe procesul verbal a agentului constatator, indicarea exactă a datei şi a orei săvârşirii faptei, indicarea datelor de identificare ale contravenientului, acestea atrag nulitatea absolută. Am avut un caz în urmă cu câţiva ani cu un petent care într-adevăr a greşit, a mers cu o viteză foarte mare pe autostradă, însă agentul constatator a scris luna august în loc de luna septembrie, apărarea noastră a fost da, am mers tare, dar nu cu o lună înainte, şi acesta a fost un motiv de nulitate absolută. Mai sunt şi alte elemente care atrag nulitatea relativă doar în măsura în care dovedeşti că ţi-au produs un prejudiciu care nu mai poate fi înlăturat decât prin anularea de către instanţă”, explică avocatul Ciprian Banea. 

Greşeli la aprecierea stării de fapt

A doua situaţie în care şoferii îşi pot păstra permisele după o acţiune în instanţă este cea în care agentul constatator apreciază greşit pericolul social sau chiar starea de fapt. 

„Am avut de curând trei cazuri care au fost câştigate, pe greşita apreciere a stării de fapt. Unul dintre cazuri a fost cel în care trebuie să opreşti la intersecţie, opreşti maşina, dar cel căruia trebuie să îi dai prioritate îţi face semn cu mâna să treci. Bineînţeles că acest semn te înseamnă să mergi mai departe şi dacă eşti oprit de poliţie, normal, nu ai acordat prioritate, ţi se ridică permisul. Am avut un caz cu un client, aşa s-a întâmplat, instanţa a înţeles starea de fapt prezentată şi s-a câştigat acest proces, procesul verbal de sancţionare a fost anulat. 

  

Am avut iarăşi un caz foarte interesant, şi instanţa tot aşa a apreciat că susţinerea noastră este temeinică, am avut un client care s-a susţinut de către poliţist că a trecut calea ferată pe culoarea roşie, însă a fost o greşeală de apreciere a poliţistului pentru că el era în partea opusă direcţiei de unde venea clientul meu. În momentul în care clientul meu a ajuns în dreptul căii ferate lumina roşie a fost văzută de către poliţist şi într-adevăr s-a aprins, că s-a văzut pe filmare, însă eu am susţinut că poliţistul a greşit în apreciere pentru că venind din partea opusă clientul meu el a apucat să treacă de semafor şi a ajuns pe calea ferată în momentul în care în din partea unde era poliţistul în maşină a văzut lumina roşie şi atunci poliţistul a întocmit procesul verbal, nu a ascultat părerea petentului care i-a explicat această situaţie”, explică avocatul Ciprian Banea. 

De ce e recomandat să faceţi obiecţii şi să semnaţi procesul verbal

Dacă aţi fost tras pe dreapta de către un poliţist şi vă consideraţi nedreptăţit, e foarte bine să cereţi să vă fie consemnate obiecţiunile la rubrica dedicată de pe procesul verbal. De asemenea, spune specialistul, este recomandat să semnaţi procesul verbal. 

„În cazul în care cele constatate de agentul constatator nu corespund stării de fapt avem posibilitatea să-i solicităm ca la rubrica obiecţiuni să fie trecută exact poziţia noastră în care pot să vin să spun că agentul constatator nu are dreptate, că nu a fost culoarea roşie, a fost culoarea galbenă sau verde, la faţa locului nu au fost doi martori au fost patru. Rubrica de pe procesul verbal stas nu este foarte mare, însă se poate, potrivit legii, ca agentul constatator să facă aceste menţiuni pe verso, avem posibilitatea să ne expunem la obiecţiuni tot punctul de vedere, dacă agentul constatator refuză să facă acest lucru procesul verbal e lovit de nulitate. 

În multe cazuri petenţii sunt greşit informaţi şi refuză semnarea procesului verbal, refuzând semnarea procesului verbal nu ai posibilitatea să faci aceste obiecţiuni, pentru că ele se fac doar la faţa locului, poliţia trimite procesul verbal acasă prin poştă şi nu mai ai acest drept. Mergând în faţa judecătorului, dacă nu ai pregătită foarte bine apărarea ai toate şansele să pierzi. O greşeală foarte mare e de asemenea atunci când petenţii, la momentul întocmirii procesului verbal, susţin că, da, «recunosc şi regret» sau «nu am nimic de obiectat». Atunci foarte greu mergi în faţa unui judecător să-l convingi că starea de fapt nu e aşa cum e reţinută în momentul în care tu la săvârşirea faptei ai fost de acord cu organul constatator”, explică avocatul Ciprian Banea.  

Cum contestăm procesul verbal

Amenzile pot fi contestate în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal. Dacă aţi semnat de primire şi aţi luat un exemplar la faţa locului, cele 15 zile se calculează de la momentuul respectiv, dacă nu l-aţi semnat, acesta se trimite acasă iar cele 15 zile „curg” de la data înscrisă pe plic. 

„Mulţi petenţi apreciază că dacă semnează procesul verbal recunosc că au greşit. Nu! Dacă semnezi procesul verbal semnezi doar de primire, dacă ai obiecţiuni pot fi inserate de către agent la rubrica obiecţiuni, dacă nu se trage o linie. În 15 zile de când primeşti procesul verbal, dacă l-ai semnat, dacă nu-l semnezi de la momentul primirii în poştă, e data de pe plic, se formulează o plângere contravenţională la instanţa competentă teritorial de la locul săvârşirii faptei. De exemplu, dacă eu sibian săvârşesc o contravenţie rutieră la Mediaş, această plângere contravenţională trebuie formulată la Judecătoria Mediaş. Este o excepţie al contravenţiile la CNADNR, referitor la rovignetă, unde poţi să formulezi plângerea contravenţională la judecătoria competentă de al domiciliul petentului”, explică avocatul Ciprian Banea. 

Este de asemenea recomandat să vă plătiţi jumătate din amendă în termenul de 48 de ore pentru că, în cazul în care pierdeţi procesul, nu mai aveţi această posibilitate şi trebuie să achitaţi amenda integral. În cazul în care câştigaţi procesul vă puteţi recupera suma plătită cu o cerere la primăria pe raza căreia aţi fost amendat, suma urmând să vă fie virată în cont în 30 de zile. 

Vă mai recomandăm:

Ponturi pentru alegerea celui mai bun CASCO. Un broker în asigurări dezvăluie capcanele ascunse în clauzele speciale  

Specialiştii recomandă alegerea cu atenţie a termenilor încheierii poliţei CASCO. Riscul cel mai mare este ca firma asiguratoare să nu plătească daunele.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Topul celor mai grave greşeli la volan. Accidente sinistre care arată unde poate duce dispreţul faţă de legislaţia rutieră

Un poliţist rutier a explicat, pentru „Adevărul”, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac şoferii la volan, dar şi ce consecinţe pot avea acestea.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite