Sibiu: Casele de schimb valutar, în ilegalitate
0Inspectorii sibieni au verificat respectarea noului ordin aplicat de ANPC. Toate casele de schimb valutar verificate au fost găsite cu nereguli, astfel că s-au împărțit amenzi în valoare totală de 43.000 de lei. Controalele vor continua.
CITEŞTE ŞI:
Şeful protecţiei consumatorilor, băgat în şedinţă de „valutişti“
Obligaţia de a folosi panouri unice, monocolore, fără degredeuri sau alte însemne grafice, afişarea informaţiilor la vedere, concordanţa datelor din exterior cu cel de la ghişeul casei de schimb, includerea eventualelor comisioane în cursul afişat pe panouri şi posibilitatea de a cere anularea tranzacţiei în 24 de ore de la efectuarea acesteia, în cazul identificării anumitor neconcordanţe sunt doar câteva dintre modificările pe care ordinul intrat în vigoare în urmă cu o săptămână le aduce în activitatea operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de schimb valutar.
Amenzi drastice
Reprezentanţii caselor de schimb din oraş par să ignore însă noile reguli impuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. O demonstrează concluziile unui control inopinat, pe care inspectorii sibieni l-au făcut la sfârşitul acestei săptămâni la câteva case de schimb din oraş. „Pentru că este un ordin nou, am ţinut să vedem cât de bine este el pus în aplicare de agenţii sibieni. Am verificat şase astfel de operatori şi toţi au fost idntificaţi cu nerguli. Printre deficienţele constatate se pot enumera afişarea cursului de schimb în mai multe culori faţă de culoarea de fond a panoului, lipsa afişării cursului de schimbin interiorul casei sau efectuarea tranzacţiilor pe formulare care nu corspund noului ordin“, ne-a spus Ioan Băra, director adjunct al CJPC Sibiu. Pentru neregulile constatate, inspectorii sibieni au aplicat şase avertismente şi amenzi in valoare totală de 43.000 de lei.
Păreri împărţite în ceea ce privește modificările
Părerile celor care au afaceri în domeniu sunt împărţite în ceea ce priveşte noul ordin şi, chiar dacă cei mai mulţi nu sunt de acord cu modificările aduse, există totuşi şi câţiva care consideră favorabil noul ordin. „ Pentru noi, sunt foarte bine venite aceste modificări, deoarece oferă mult mai multă încredere clienţilor. În plus, vechea lege nu era în folosul oamenilor, pentru că îi avantaja pe cei care percepeau diferite comisioane ascunse“, ne-a spus Ioan Precup, administratorul uneia dintre casele de schimb din oraş. Reprezentanţii CJPC dau şi ei asigurări că noul ordin va avea numai efete benefice, iar numărul reclamaţiilor va scădea considerabil.
CIFRĂ
Peste 60 de reclamaţii privind serviciile oferite de casele de schimb valutar au fost inregistrate în 2009 la CJPC.