Satu Mare: Magnatul Ţânţaş sfidează specialiştii de la Patrimoniu
0Omul de afaceri a obţinut avizul Ministerului Culturii pentru a betona pasajul Ştefan Ruha, parte a unui monument, punând autorităţile judeţene în faţa faptului împlinit
La mai puţin de un an după preluarea hotelului Dacia de omul de afaceri Vasile Ţânţaş, pasajul memorial Ştefan Ruha, parte a clădirii, a fost betonat. Hotelul este o clădire simbol a oraşului, dar, ceea ce este şi mai important, figurează la categoria monumente. Decizia miliardarului Ţânţaş a provocat nemulţumiri în rândul specialiştilor Direcţiei de Cultură Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Satu Mare (DCCPCN), instituţie care este direct responsabilă de protejarea patrimoniului. Cu toate acestea, instituţia amintită nu poate să treacă peste avizele primite de omul de afaceri direct de la Ministerul Culturii.
Aviz direct de la Minister
Avizul favorabil pentru începerea lucrărilor de restaurare-consolidare la pasajul Ştefan Ruha a fost obţinut de firma SC Credo Design SRL în data de 29 octombrie 2008, de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, în frunte cu arhitectul Anca Brătuleanu. Directorul DCCPCN Satu Mare, George Vulturescu, a reclamat faptul că instituţia pe care o conduce nu poate să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile de protejare a patrimoniului judeţean, din cauza lacunelor legislative, care permit proprietarilor de clădiri monument să să ocolească instituţiile judeţene. „Nu mă pot lupta cu Ministerul Culturii. Argumentele arhitecţilor sunt copleşitoare“, a conchis directorul Vulturescu.
Investiţia bate conservarea patrimoniului
Referitor la atacurile instituţiilor publice resposabile, Vasile Ţânţaş, proprietar al imobilului spune: „Investesc 14 milioane de euro în acel imobil. Am toate avizele, respectăm proiectul, nu mă privesc nemulţumirile lor. Hotelul va fi de cinci stele. După o asemenea investiţie în imaginea oraşului, trebuie să recuperăm banii“, susţine Ţânţaş . Traficul pietonal se va desfăşura în continuare şi după finalizarea lucrărilor.
Prefectul găseşte situaţia dezastruoasă
Lucrările au fost sistate recent, timp de trei săptămâni, de către Biroul de Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei Satu Mare pe motiv că elementele de stil arhitectonic ar fi fost acoperite. În ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Satu Mare, problema monumentelor istorice din Satu Mare a fost sesizată de Radu Giurcă, prefect al judeţului, ca fiind una ruşinoasă, din imaginea Sătmarului lipsind continuitatea istorică.
„Responsabilitatea noastră este ca faţada clădirii să rămână intactă. Din documentaţie reiese că până acum imaginea clădirii nu era simetrică, partea stângă fiind zidită, în consecintă şi partea dreaptă trebuie să arate la fel, este vorba despre arhitectura la kilometrul zero al oraşului“, spune George Vulturescu. Pasajul este o deschidere către Filarmonica „Dinu Lipatti“, Hotelul Dacia fiind înregistrat în Registrul Clădirilor de Patrimoniu cu o vechime de 107 ani, ca o clădire de categorie monument A. „Acum nu mai avem ce face decât să urmărim dacă este respectat proiectul“, subliniază Mircea Drăgan, specialist clădiri-monument, din cadrul DCCPCN Satu Mare.
Orchestra filarmonicii, deranjată de lucrările din interiorul hotelului Dacia
Nu de puţine ori orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti“ Satu Mare a fost nevoită să îşi întrerupă repetiţiile din cauza zgomotului produs de lucrările la Hotelul Dacia. Tavanul holului de intrare în filarmonică începe să cedeze. „Am avut multe probleme de când au început lucrările la hotelul Dacia. Au făcut săpături, au acoperit pasajul Ruha, ne-au întrerupt din repetiţii“, a declarat Arthur Fatyol, secretar muzical al Filarmonicii sătmărene.