Satu Mare doreşte să intre în Cartea Recordurile cu ajutorul capacelor de plastic
0Până în prezent s-au strâns aproape jumătate de milion de capace, din care se vor realiza scene din cărţile de poveşti. Cei de la Cartea Recordurilor vor veni în iunie pentru a omologa recordul.
La nivel de ţară, reciclarea este o problemă sesizată atât de către autorităţile locale cât şi de către cele europene, care au impus deja României o serie de penaliză pentru că nu respectă procentul de colectare selectivă şi reciclare pe care şi l-a asumat alături de alte ţări europene.
Cei care sunt în domeniu afirmă că este vorba de faptul că în rândul familiilor nu s-a dezvoltat un comportament şi un stil de viaţă care să includă şi ideea de reciclare, astfel că este destul de greu să implementeze acum colectarea selectivă în rândul multor familii.
Pentru a putea crea un comportament în acest sens, cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare a gândit un program sub forma unei competiţii care să se adreseze celor mici, ca aceştia, mai departe, să îşi antreneze părinţii în activitatea de reciclare. Mai exact, cei de la Protecţia Mediului au lansat provocare între şcoli şi grădiniţe de a colecta capace de la flacoanele de plastic, capace care să ajungă scene de poveste, ca mai apoi, toate aceste scene să reprezinte cea mai mare poveste expusă vreodată cu ajutorul capacelor de plastic, efort care să fie inclus în Cartea Recordurilor.
De cum s-a lansat concursul, cei mici s-au setat pe strângerea de capace, astfel că nici un flacon din casă nu a ajuns la gunoi sau nu a fost folosit în alt scop până ce capacul nu a ajuns în ghiozdanul celui mic, pentru a-l duce la şcoală.
„Mi-a strâns toate capacele de plastic din casă. De multe ori nici nu aştepta să se golească un flacon de apă sau de suc, cum vedea că mai este puţin pe fundul flaconului, el lua capacul şi îl băga în ghiozdan, ca să îl ducă la şcoală pentru că îi trebuie la concursul de strâns capace”, afirmă Renata, mămica lui Luca, un băieţel de clasa întâi.
„Pur şi simplu îmi vâna flacoanele din casă. Am un loc în cămară, unde strâng flacoanele în sacii primiţi de la firma de salubrizare, pentru că îi colectează separat şi de câte ori venea la mine mergea acolo ca să scoată capacele de la flacoane, ca să le ducă la şcoală”, afirmă şi bunica băiatului.
„Eu am strâns capace de unde am putut, de la mama, de la bunica, de la orice flacon, că ne trebuie şi capace mari şi capace mici, de orice culoare. Le strângem pentru că ne trebuie pentru un concurs să strângem cât mai multe, aşa ne-a zis doamna la şcoală”, spune şi Luca despre efortul lui de a strânge capace.
Strângerea de capace s-a încheiat, iar acum fiecare instituţie este în faza de realizare de scene de poveste cu ajutorul capacelor, scenele fiind la libera alegere a acestora. Fruntaşă la ultima raportare la strâgerea de capace este Grădiniţa numărul 9, care a adunat 44025 de capace, reprezentând aproape 10% din totalul de 458.334 de capace. Acestea vor ajunge transpuse în 51 de planşe, care la rândul lor vor fi puse una lângă alta pentru a forma o singură plansă de aproximativ 150 de metri, reprezentând scene din poveşti.
„Copiii vin la grădiniţă cu capace cât de des pot. Le-am pregătit nişte cutii unde le aşează pe culori. A devenit un obicei pentru ei să nu mai arunce capacele şi să le aducă să le pună în cutii, e activitatea lor de dimineaţă, de cum ajung. Până acuma am estimat că avem undeva la 60.000 de capace, rămâne să vedem la raportarea finală din 31 mai câte avem de fapt”, afirmă Cristina Nemeş, directoarea Grădiniţei Guliver.
Cei de la Cartea Recordurilor vor fi prezenţi la Satu Mare în data de 9 iunie, când planşele vor fi aşezate una lângă alta pe stadionul Olimpia, iar cei de la Cartea Recordurilor vor măsura planşa rezultată şi vor număra capacele strânse, pentru a putea omologa efortul sătmărenilor drept un record.