Liceenii din Satu Mare, solidari cu studenţii din ţară. În semn de protest au purtat banderole la orele de curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii din Satu Mare au purtat astăzi banderole pe braţe la orele de curs
Liceenii din Satu Mare au purtat astăzi banderole pe braţe la orele de curs

În semn de protest în ceea ce priveşte subfinanţarea sistemului de învăţământ, liceenii din Satu Mare au ales să fie solidari cu colegii din întreaga ţară, motiv pentru care au ales ca astăzi să poarte banderoale albe pe parcursul orelor de curs.

Elevii din clasele IX-XII au purtat astăzi, 13 noiembrie, banderole albe pe parcursul tuturor orelor de curs. Prin acest demers liceenii doresc în principal să tragă un semnal de alarmă cu privire la subfinanţarea sistemului educaţional.

„Suntem de aceeaşi părere cu colegii din întreaga ţară. Nu mi se pare normal ca sistemul de învăţământ să fie subfinanţat“, a declarat Alexandru Gavrău, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Principalele revendicări ale elevilor sunt:

Dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. Există numeroase cazuri  în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fară apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, condiţiile termice în cadrul unităţilor de învăţământ sunt asigurate de sobe vechi şi degradate. În România, investiţia în dotarea şi baza materială a şcolilor, care să asigure un proces de predare şi învăţare modern, atractiv pentru elevi, reprezintă un deziderat mult prea greu de atins.

Decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. CNE consideră dezavantajoasă ordonanţa Guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale. Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 km valorează 120 lei. În multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport.

Adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele pieţei. Şcolile tehnologice nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Elevii şi profesorii solicită ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii.

Majorarea alocaţiilor. Valoarea cuantumului alocaţiei pentru elevi nu a mai crescut din anul 2009, chiar dacă au crescut atât cheltuielile legate de preţul biletelor de transport de exemplu, cât şi cheltuielile legate de rechizite şi materiale de studiu. Deşi au existat mai multe propuneri legislative în acest sens în ultimii ani, acestea nu au fost adoptate. În prezent valoarea alocaţiei este de 42 de lei (aproape 10 euro), valoare de 35 de ori mai mică decât în statele Uniunii Europene (care este în medie de 210 euro), conform expunerii de motive a uneia din aceste propuneri legislative.

Manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Învăţământul de stat este gratuit, aşa spune Constituţia dar şi Legea Educaţiei Naţionale. Conform legii, elevii din învăţământul de stat beneficiază de manuale gratuite, însă, acest lucru nu se întâmplă. Datorită faptului că elevii nu au manuale gratuite, există o presiune imensă pe părinţi pentru a procura manuale şi culegeri.

Revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare. Actuala programă şcolară este învechită, ineficientă şi neatractivă. Din acest motiv, majoritatea elevilor tratează cu superficialitate şcoala.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite