Poveste de succes: un tânăr din Vâlcea, manager în cadrul Microsoft România. „Ne dorim pe cineva care să aibă energie, pasionat, cu aceea sclipire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Coltea este angajat al Microsoft România din 2008. Foto Facebook
Alexandru Coltea este angajat al Microsoft România din 2008. Foto Facebook

Alexandru Colţea (33 de ani) a ajuns în doar câţiva ani un pilon de bază în cadrul Microsoft România, acesta ocupând în prezent funcţia de support manager. De-a lungul timpului, Alexandru le-a demonstrat americanilor că românii excelează în orice domeniu atunci când li se oferă şansa de a lucra într-o multinaţională.

Absolvent al Facultăţii de Inginerie în limba germană, din cadrul Politehnicii Bucureşti, Alexandru Colţea se poate considera în prezent unul dintre cei mai longevivi angajaţi ai Microsoft România. Înainte de a ajunge în compania lui Bill Gates, tânărul din Râmnicu Vâlcea a lucrat câţiva ani într-o firmă de telecomunicatii.

“Mi-am dorit foarte mult să lucrez în domeniul IT, eram pasionat, demontam cam tot ce aveam prin casă şi instalam orice. Am terminat Colegiul “Mircea cel Bătrân”, clasa sportivă, dar m-am înscris la Politehnică şi am studiat intensiv limba germană. Ceea ce m-a motivat după terminarea facultăţii, primul meu obiectiv, a fost gândul că trebuie să-mi iau maşină. Şi atunci m-am angajat la o companie de telecomunicaţii, la ZAPP, care acum nu mai există”, spune Alexandru Colţea. 

La câţiva ani după terminarea facultăţii, în 2008, vâlceanul a fost recrutat în echipa Microsoft. Primii paşi au fost destul de dificili, iar Alexandru recunoaşte că nu ar fi ajuns să lucreze pentru colosul american din domeniul IT dacă nu ar fi fost împins de la spate de un foarte bun prieten. 

“După patru ani în această companie de telecomunicatii am ajuns intermediar într-o altă companie, unde am lucrat ca manager de proiect. Apoi am aflat că cei de la Microsoft, care avea puţin peste 20 de angajaţi în România, făceau angajări. La început am fost speriat şi n-am avut curaj să aplic pentru un job, pentru că- toată lumea ştie-trebuie să fii cel mai bun pe programare. Norocul meu a fost că un coleg mi-a depus CV-ul, iar în 2008 am fost recrutat”, povesteşte Alexandru.

Povestea de succes  a lui Alexandru Colţea

Primul pas: inginer la Microsoft

La început, Alexandru Colţea a lucrat la Microsoft ca inginer, pe ramura germană. Din această poziţie, tânărul a coordonat zeci de angajaţi ai companiei, din mai multe ţări. 

„Am crescut de la inginer-se numeşte tehnical adviser- la support manager. La început, în 2008, lucram constant cu 50 sau 60 de oameni din Germania, Dubai, de peste tot. Aveam legături strânse şi cu cei din Franţa sau America. Eu eram doar şeful lor tehnic, iar jobul meu însemna să pun cap la cap toate informaţiile de la aceşti oameni, să îi verific din punct de vedere tehnic şi să îi ajut apoi să se dezvolte”, spune acesta. 

Acum, din poziţia de support manager, tânărul din Râmnicu Vâlcea explică cu detaşare că în Microsoft nu trebuie să fii neapărat  un geniu pe partea de programare, ci contează foarte mult să ştii să interacţionezi cu toţi cei din jurul tău. 

„După o anumită perioadă am avut şansa să aplic la postul de manager şi să devin full manager. Lucrăm în Bucureşti, dar avem angajaţi şi în Timişoara. Ce face Microsoft în România nu este doar programare, este mai mult interacţiune cu oamenii. Dar trebuie să ştii foarte bine si partea de aplicare, pentru a oferi suport altor companii din domeniul IT. Fiecare manager din cadrul Microsoft România are echipa lui, mai mare sau mai mică- eu lucrez cu 15 oameni. Fiecare echipă poate să facă doar Office, doar Excel, dar membrii ei sunt adevăraţi profesionişti. La ajutorul nostru apelează firmele de IT care nu-şi pot rezolva anumite probleme”, explică Alexandru Colţea. 

Povestea de succes  a lui Alexandru Colţea

FOTO Alexandru Coltea, in mijlocul elevilor din Valcea. Sursa Facebook

Mentorul adolescenţilor din România

Din 2014, Alexandru Colţea s-a alăturat colegilor din firmă care derulează campania Opening Opportunities. Acest proiect se adresează elevilor de liceu care au nevoie de suport pentru a-şi îndeplini visurile, pentru a  ocupa o poziţie importantă într-o companie de succes. Alexandru a devenit  astfel mentorul a opt tineri din Târgu Jiu, pe care i-a îndrumat să-şi aleagă facultatea potrivită, să aibă întotdeauna un plan B şi, foarte important,  să înveţe o a doua limbă străină.

“Programul este la a doua sesiune, iar anul trecut am avut plăcerea să merg în Târgu Jiu, unde am lucrat cu opt tineri. I-am ajutat să formeze o echipă, să dea share la toate informaţiile şi să se înscrie la cursuri gratuite de germană, franceză sau italiană. Elevii sunt acum în clasa a XII-a şi păstrăm legătura, iar când sunt prin Bucureşti am plăcerea să mă văd cu ei destul de des”, mai spune managerul Microsoft România. 

Pe perioada derulării programului Opening Opportunities, membrii echipei Microsoft se deplasează în oraşele reşedinţă de judeţ pentru a se întâlni şi a discuta cu elevii de liceu. 

Cum se fac angajările la Microsoft

Microsoft România numără în prezent aproximativ 600 de angajaţi, mare parte din personal fiind recrutată de Alexandru Colţea. Acesta spune că determinarea unei persoane, cunoaşterea unei a doua limbi străine şi disponibilitatea de a învăţa într-un timp relativ scurt anumite informaţii reprezintă cheia succesului în companie. 

„Am angajat persoane de 18 şi 19 ani, chiar de pe băncile liceului, care erau foarte bune cunoscătoare de limba germană, asta pentru că avem foarte mulţi clienţi din afara ţării, site-ul din România fiind deschis pentru a acoperi bussines-ul din alte ţări, pentru estul Europei. Oamenii cu care noi lucrăm cunosc foarte bine o a doua limbă străină: germană, franceză, italiană, suedeză etc. Unei persoane fără experienţă, îi dăm ceva de învăţat şi, dacă ajunge să acapereze într-o perioadă scurtă de timp aceste informaţii, ne dăm seama că are pontenţial să crească. Ne dorim pe cineva care să aibă energie. Vreau să văd că acel om se integrează în echipă şi aduce ceva pozitiv, că este pasionat şi că are aceea sclipire”, conchide Alexandru Colţea. Vâlceanul care a avut o ascensiune fulminantă în cadrul Microsoft este pregătit pentru noi provocări, iar,  în viitorul apropiat, Alexandru Colţea ar putea ajunge să coordoneze activitatea companiei dintr-o altă ţară. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite