Porcii mistreţi, spaima  locuitorilor din mai multe comune din judeţul Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mistreţii coboară în sat pe terenul lui Ion Traşcă. Foto Adevărul
Mistreţii coboară în sat pe terenul lui Ion Traşcă. Foto Adevărul

Porcii mistreţi au dat iama pe terenurile localnicilor din mai multe comune din Vâlcea, printre care Pietrari, Costeşti, Amărăşti sau Glăvile. Zeci de hectare cultivate cu cartofi şi fâneţe au fost distruse de animalele sălbatice.

Cetăţenii din Pietrari au rămas fără cartofi, deşi stau de pază în fiecare noapte. De câteva săptămâni, mistreţii şi-au făcut un obicei să coboare din pădure până în imediata apropiere a DN 67, lângă gospodăriile oamenilor.

“În satul Bârzeşti au coborât mistreţii până la şosea. Noaptea nu poţi să ieşi, plus că au râmat peste tot, au mâncat toţi cartofii. Pe noi nu ne despăgubeşte nimeni, nu ţine nimeni cont că munca noastră a fost distrusă, că suntem bătrâni”, se plânge Ion Cârstea, un localnic trecut de 80 de ani. 

“Pe la 10 seara, mistreţii coboară lângă sat. Dacă nu eşti atent, poţi să dai peste ei şi ziua, mie mi s-a întâmplat. E bine să-ţi vezi de drum când îi întâlneşti, să nu te faci către ei. Porcii şi-au făcut drum prin fânul meu şi nu se abat deloc de la această cale, iar, pe unde trec, distrug tot”, povesteşte Ion Traşcă, un alt localnic din Pietrari. 

Pentru a fi despăgubiţi, oamenii trebuie să meargă în instanţă

Până în prezent, mistreţii au distrus până la 40 de hectare cultivate cu cartofi. Acum, oamenii trebuie să stea de pază în fiecare noapte pentru a-şi salva grâul şi porumbul. “În comună se face agricultură de subzistenţă, ne păzim cum putem grâul şi porumbul. E un fenomen care se repetă de câţiva ani buni, însă, anul acesta, atacul a fost fără precedent, numărul mistreţilor a crescut considerabil. Nu suntem mari cultivatori, dar toti localnicii care-şi muncesc terenurile au fost grav afectaţi. Oamenii vin şi se plâng la primărie, am făcut informări la AJFPS, la ITRSV, toţi dau din umeri”, declară primarul Nicolae Moraru.  

Localnicii pot fi despăgubiţi doar dacă dau în judecată ITRSV-ul. Pentru că pot trece ani buni până la finalizarea unui proces, cetăţenii afectaţi nu se înghesuie să ceară plata daunelor produse de mistreţi. 

“Trebuie să facem acţiune în instanţă, există un precedent , doi bătrâni au mers în instanţă, s-au judecat vreo doi ani de zile, dar după aceea au abandonat acţiunea. Oamenii nu au bani să se judece”,mai spune primarul comunei Pietrari. 

Cu probleme asemănătoare se confruntă şi cetăţenii din sudul judeţului Vâlcea. În comune precum Glăvile sau Amărăşti, mistreţii distrug în fiecare an munca a zeci de familii. 

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite