Râmnicu Vâlcea: Dumitru Mitroi dă viaţă escavatoarelor gigant
0A reparat sute de camioane care cărau cărbunele prelucrat la Întreprinderea Minieră Berbeşti. Deşi a pus pe roţi multe autovehicule, nu a condus niciodată vreunul.
Profil
NĂSCUT - 19 octombrie 1952, Tomşani, Vâlcea.
STUDII- Şcoala de maiştrii de la Câmpina.
FAMILE - Căsătorit, are doi băieţi şi doi nepoţei.
Bărbatul povesteşte că întotdeuna i-au plăcut maşinile, dar mai ales s-a îngrijit de repararea şi buna lor funcţionare. „Încă de pe vremea când eram copil îmi plăcea foarte mult să meşteresc şi să construiesc tot felul de jucării şi maşinuţe din te miri ce resturi pe care le găseam prin casă", îşi aminteşte nea Mitică, aşa cum îi spun cunoscuţii. O dată cu trecerea timpului, însă, a hotărât să se specializeze în această meserie şi a urmat mai multe cursuri de mecanică.
Îşi îngrijea maşinile ca pe proprii copii
„M-am angajat apoi la Întreprindrea Minieră din Berbeşti unde am lucrat vreme de 30 de ani. Acolo m-am îngrijit atât de utilajele de minerit dar şi de marile maşini care cărau cărbunii", povesteşte Dumitru Mitroi. Povestea cu maşinile este foarte complicată, bărbatul povestind că ajunsese să se poarte cu ele ca şi cu proprii copii. „Munceam foarte mult, de dimineaţa şi până seara şi aveam în grijă peste 100 de camioane. Ajunsesem să cunosc fiecare maşină în parte, din ce este formată şi ce probleme are. Era de ajuns să o pornesc şi să o ascult, ca să îmi dau seama dacă era ceva în neregulă", completează bărbatul. Munca de mecanic auto este una care necesită foarte multă răbdare şi pricepere. „Au fost cazuri când am lucrat la câte o maşină şi şase şapte ore fără încetare până am reuşit să îi dau de cap. Secretul este ca niciodată să nu cedezi, iar atunci rezultatele muncii tale nu vor întârzia să apară", mai spune nea Mitică.
Deşi ştie tot despre automobile, nu are permis auto
Deşi a fost pasionat de autoturisme şi aproape toată viaţa şi-a petrecut-o în preajma lor, bărbatul spune că niciodată nu a fost tentat să facă şcoala de şoferi pentru a-şi lua permisul auto. „Mi-am făcut dosarul pentru şcoala de şoferi de trei ori, dar cu toate acestea niciodată nu am ajuns să susţin examenul pentru carnet. Sincer, mi-a plăcut mai mult să repar maşnile decât să le conduc", adaugă nea Dumitru. În prezent, nea Mitică este pensionar, dar de pasiunea sa cea mai mare, maşinile, nu a uitat. De când este la pensie, bărbatul spune că îi place foarte mult să se relaxeze făcând munci agricole, de care altă dată nu avea timp. „Îmi place să merg la cules de mere sau să merg la cazan să fac ţuica. De asemenea, îmi plac foarte mult animalele şi întotdeauna am grijă să ţin pe lângă casă şi câteva pisici sau câini". De asemenea, nea Mitică este şi consilier la biserica din satul Tomşani, unde locuieşte şi spune biserica şi credinţa i-au călit spiritul şi i-au înfrumuseţat sufletul.
Întrebări şi răspunsuri
Băieţii dumneavoastră v-au moştenit pasiunea pentru maşini?
D.M.: Da, amândoi băieţii mei au maşini şi conduc, însă atunci când au vreo problemă de mecanică tot la mine apelează ca să îi rezolv. În general, au moştenit pasiunea mea şi mai tot timpul sunt preocupaţi de maşini şi de buna funcţionare a acestora.
Ce părere aveţi despre inginerii mecanici care lucrează în service-rile auto ?
D.M.: Sunt unii dintre ei care într-adevăr cunosc meserie ştiu o grămadă de lucruri despre maşinile de acum, mă refer la cele aduse din străinătate. Cu toate acestea, cunosc şi foarte mulţi nepricepuţi care nu se gândesc să facă acesată meserie decât pentru bani.
Ce-i place
Oamenii calzi cu suflet mare, înţelegători şi comunicativi. Mâncarea gătită acasă, mămăliguţa cu brânză şi ţuica de prune. De asemenea, îi place fotbalul, filmele bune şi emisiunile informative.
Ce nu-i place
Persoanele care nu spun adevărul şi nici cei care sunt ipocriţi. Nu suportă să fie înşelat şi nici nu îi place să fie amăgit, mai ales de cei dragi.