Un pat de campanie din 1572, care a făcut înconjurul lumii, în expoziție la Peleș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patul Doria - Atelier Genovez, circa 1572. Foto peles.ro
Patul Doria - Atelier Genovez, circa 1572. Foto peles.ro

Patul Doria este o piesă de o valoare excepţională, datând din jurul anilor 1572, care aparţine colecţiei Regelui Carol I din Castelul Peleş. Patul de campanie nu trebuie ratat în vizita la castel și a fost desemnat de muzeografi ca „obiectul lunii iunie"  

Giovanni Andrea Doria (1539-1606), nepotul şi fiul adoptiv al celebrului amiral Andrea Doria, făcea parte din familia dogilor din Genova. A condus în Bătălia de la Lepanto (1571), flota creştină a Sfintei Ligi (Spania, Veneţia, Sfântul Scaun şi Genova) care, sub comanda lui Don Juan de Austria, a obţinut o strălucită victorie împotriva flotei turceşti, condusă de Ali - Arab Paşa. Această victorie care a provocat o explozie de bucurie în întreaga creştinătate, a pus capăt legendei invincibilităţii otomane.

Familia amiralului Doria deţinea o bogată colecţie de artă, obiecte valoroase de orfevrărie, o serie de tapiserii comandate prin intermediul lui Lazzaro Calvi şi Luca Cambiaso, fresce preţioase cu subiecte mitologice şi alegorice, mobilier etc., în palatele sale din Fassolo, Pegli (vila Centurione Doria, azi muzeu naval) şi Grimaldi (Genova).

Patul cu baldachin, executat de artizani din nordul Italiei (probabil din Genova), în jurul anilor 1573 a aparţinut, ca pat de campanie, amiralului G.A.Doria, lucrarea fiind achiziţionată, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către consulul german, Felix Bamberg, şi menţionată în cataloagele manuscrise, semnate şi datate 1889. Acesta o oferă spre cumpărare regelui Carol I, împreună cu un valoros lot de picturi.

Traseul patului de campanie în România

Piesa a fost expusă de la bun început, în Castelul Peleş. În timpul Primului Război Mondial, este transportată, împreună cu celelalte valori patrimoniale de excepţie din Peleş, în vederea protejării, în Moldova, la Domeniul Coroanei (Dobrovăţ sau Zorleni).

În anii 1922, regina Maria, în campania de amenajare a Branului, a transportat patul, în proaspătul Salon Doria din castel.

Readus şi remontat, patul se găseşte în anul 1933 în Sala de concerte a castelului Peleş. Inventarul întocmit în anul 1948 înregistrează patul în Galeria de marmură, unde a fost expus până în anul 1977, când a început operaţiunea de transport şi depozitare a pieselor din patrimoniul castelului, la Posada. (În perioada 1954 - 1956 este transferat la Muzeul Naţional de Artă al României şi ulterior returnat).

După anul 1990, materialul textil şi broderiile au intrat într-o lungă perioadă de restaurare, în laboratoarele M.N.Peleş, lucrare laborioasă, în curs de finalizare în acest an.

Patul cu baldachin se compune din mai multe părţi, după cum urmează:

- draperia fundal având brodată o scenă de luptă navală;

- draperia acoperiş central brodată cu decor pajură cu şase pui;

- draperia laterală cu însemne heraldice;

- trei lambrechine brodate cu motive floral-vegetale şi zoomorfe

- cuvertura şi două perne

- patru stâlpi din lemn de nuc, bogat sculptat.

peles.ro

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite