Să vorbim corect româneşte: proiect inedit al unei profesoare. „Îmi e drag verbul a fi/Sănătos să fii, să ştii/Când şi cum corect să-l scrii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un afiş de mari dimensiuni cu versuri care semnalează greşeli gramaticale folosite frecvent este afişat pe sediul Primăriei Ploieşti FOTO Primăria Ploieşti
Un afiş de mari dimensiuni cu versuri care semnalează greşeli gramaticale folosite frecvent este afişat pe sediul Primăriei Ploieşti FOTO Primăria Ploieşti

Un proiect unic în România, dezvoltat de profesorul Corina Popa, doctor în lingvistică, va aduce pe străzile din Ploieşti mesaje cu tâlc ce vor avea menirea să atragă atenţia asupra greşelilor gramaticale folosite în mod uzual de mulţi dintre noi.

Timp de o lună, începând din 31 august, Ziua Limbii Române, pe străzile din centrul oraşului, în pasajele pietonale, în locurile intens circulate, dar şi în curţile şcolilor din Ploieşti vor fi montate panouri cu texte originale, în versuri, concepute chiar de către iniţiatorul proiectului prin intermediul cărora vom învăţa sau reînvăţa cum se scrie corect în limba română. Mesajele sunt uşor de memorat şi rezolvă dilemele legate de capcanele limbii române. Vom afla astfel când scriem cu doi „i” verbul „a fi” în funcţie de modul, timpul şi persoana la care este folosit, vom afla care este diferenţa dintre „voiam” şi „vroiam” şi mai ales care este forma corectă.

„Sunt câteva reguli de exprimare transpuse în versuri care vor avea diferite mijloace de diseminare, un mash pe sediul primăriei, afişe în mijloace de transport, vor fi expuse pe şevalete în faţa teatrului, iar şase dintre ele vor fi recitate de actori. Şevaletele cu mesaje vor fi mutate în zone diferite din Ploieşti, în funcţie de doritorii care vor să ne găzduiască”, a precizat Corina Popa.

„Odată cu gluma, omul înţelege şi problema gramaticală”

Greşelile din text, intens folosite astăzi, vor fi semnalate cu culoare roşie, iar forma corectă va fi subliniată cu culoare verde. Mesajele scrise vor fi afişate inclusiv în autobuzele de transport public din Ploieşti. Actorii teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti sunt şi ei implicaţi în această aventură culturală inedită. În zona pasajului pietonal din faţa teatrului, aceştia vor recita cu intonaţie versurile Corinei Popa tocmai pentru a sublinia greşelile de exprimare care s-au întipărit în limbajul comun al românilor chiar şi educaţi.Corina Popa a apelat la actori profesionişti tocmai pentru că mesajele ajung mai uşor la public dacă sunt transpuse cu umor şi cu o anumită tonalitate. SUR

greseli gramaticale transpuse in versuri de un ligvist din ploiesti

FOTO Facebook/Scoala de Gramatică

Odată cu gluma, omul înţelege şi care a fost problema gramaticală criticată în versurile respective, a explicat lingvistul.

”Această formă de exprimare nu rămâne rezervată limbajului informal între prieteni pe Facebook, am ajuns să găsim noi profesorii în eseurile elevilor tot felul de prescurtări ciudate pe care nu le-am întâlnit în dicţionar. Eu cred că putem lupta şi cu acest păcat al limbii, dacă avem profesorii de partea noastră care să promoveze exprimarea îngrijită”, consideră Corina Popa.

Proiectul „La Ploieşti corect vorbeşti”, care are în vedere inclusiv prescurtările cuvintelor folosite de către copii în general în discuţiile purtate în mediul online,  se va încheia pe 5 octombrie, de Ziua Educaţiei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Singurul câine de intervenţie al Salvamont Prahova, aruncat în jnepeni de o turistă speriată: „Astăzi, Carp a fost lovit de un pantof roz”

41 de şcoli din Prahova au toalete în curte, iar alte nouă nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite